Verenigingen

De vier belangrijkste veranderingen in het wedstrijdprogramma

Dit jaar maken roeiers en coaches op nationale wedstrijden kennis met een nieuw wedstrijdprogramma.

De belangrijkste veranderingen zijn:
1. Introductie van nieuwe klassementen
2. Verdwijnen nieuwelingencategorie
3. Meer scullvelden
4. Categorie-indeling op basis van prestatiepunten

Nieuwe klassementen
– De vier-met is toegevoegd aan het Eerstejaarsklassement. Dit maakt het voor kleine verenigingen makkelijker om mee te doen aan het Eerstejaarsklassement en voor grote verenigingen is het nu mogelijk om ook met een viertje een klassementsuitdaging te bieden.
– Aan het Developmentklassement is de dubbeltwee toegevoegd. De dubbeltwee is  een alternatief voor het boordroeien en biedt voor ervaren junioren een grotere uitdaging dan een eerstejaarsploeg.

Let op: verenigingsploegen die deelnemen aan deze klassementen mogen tussen de wedstrijden de samenstelling van hun boten ongelimiteerd wisselen.

Categorieën
In het nieuwe programma worden senioren in drie niveaus ingedeeld:
– Beginners: ploegen met weinig ervaring, zonder prestatiepunten
– Gevorderden: ploegen met wedstrijdervaring en gemiddeld minder dan 6,0 prestatiepunten
– Elite, de topcategorie waarin iedereen kan deelnemen

Het programma is zo ingericht dat ploegen in een wedstrijdweekend over het algemeen in hetzelfde boottype op twee verschillende niveaus kunnen starten of op hetzelfde niveau in twee verschillende boottypes.

Meer scullvelden
Om het scullen in grote boten te stimuleren is het aantal skiffvelden gereduceerd.

Prestatiepunten geïntroduceerd
Naar Brits voorbeeld is een systeem van prestatiepunten geïntroduceerd. Het niveau van een ploeg wordt nu bepaald aan de hand van het gemiddeld aantal punten in de boot. Dit betekent dat eliteroeiers mee mogen varen in een gevorderden-ploeg, zolang het gemiddeld aantal punten beneden de 6,0 blijft. Naast overwinningen op klasserende wedstrijden zijn ook punten te verdienen door hoog te eindigen in de klassementen of door uitgezonden te worden naar Europese of wereldkampioenschappen. De verwachting is dat de high potentials in dit systeem sneller doorgroeien naar de topcategorie en de competitie op de twee hoogste niveaus steviger wordt.

De prestatiepunten van alle roeiers worden door de KNRB bijgehouden en voor alle inschrijvingen wordt gecheckt of ploegen aan de voorwaarden voor de betreffende categorie voldoen. Het is daarvoor essentieel dat de vereniging het aantal klasserende overwinningen per 31-12-2016 van alle roeiers heeft ingevoerd in het inschrijfsysteem van de KNRB.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Edwin Zijp (Orca) verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2023

Nieuws

De 24 uur van de Rotte: een unieke roeimarathon tijdens de kortste nacht van het jaar

Nieuws

Van Oord WinterWedstrijden: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!