Verenigingen

Drie ploegen door naar finale

© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Vandaag zijn er vier Nederlandse ploegen in actie gekomen op de roeibaan in Tokio. Voor skiffeuse Sophie Souwer stond de kwartfinale op het programma. De mannen en vrouwen dubbeltwee en mannen vierzonder roeiden vandaag voor een plek in de finale. Benieuwd of dit gelukt is? Lees dan snel verder.

Skiff

Voor Sophie stond vandaag de kwartfinale op het programma. In haar heat moest ze het opnemen tegen Oostenrijk, Griekenland, Bulgarije, Trinidad en Tobago & Puerto Rico. De Oostenrijkse Lobnig en Souwer maakten er een onderlinge strijd van. Uiteindelijk was het Magdalena Lobnig die als eerste over de finish kwam. Dit betekend een tweede plek voor Sophie, voldoende om door te gaan naar de halve finale op donderdag 29 juli. Sophie Souwer geeft aan: ” Het was een zeer spannende en qua omstandigheden ook pittige race, de zenuwen waren goed aanwezig, maar ik kon het goed omzetten in voldoende snelheid om de volgende ronde te halen. Ik kijk erg uit naar de halve finale.”

‘De zenuwen waren goed aanwezig, maar ik kon het goed omzetten in voldoende snelheid om de volgende ronde te halen.’

Sophie Souwer (W1x)

Vrouwen dubbeltwee

Roos de Jong & Lisa Scheenaard kwamen goed uit de startblokken. De Canadezen namen daarna echter het heft in eigen handen. Een tweede plek zou genoeg zijn voor plaatsing in de halve finale, echter namen de Jong & Scheenaard daar geen genoegen mee. Met een sterke eindsprint lieten ze zien dat ze niet voor niets naar Tokio zijn gekomen en kwamen ze toch als eerste over de eindstreep. Dit betekend dat we Roos & Lisa terug zien in de A-finale op woensdag 28 juli.

Mannen dubbeltwee

In de strijd om een plek voor de halve finale gingen de Chinezen hard van start. Twellaar & Broenink wisten daar goed in mee te gaan. Het was tot de 1500 meter een mooie strijd met China. Na de 1500 meter zetten Melvin & Stef nog even hun motor aan en roeiden ze overtuigend weg van de rest in het veld. Met een eerste plek stellen ook zij hun plek voor de A-finale veilig.

Mannen vierzonder

Vandaag sloten de Nelson, Jan, Boudewijn en Sander de racedag af in Tokio. De mannen vierzonder nam gelijk de leiding, maar de Roemenen bleven dichtbij. Na de 1000 meter zetten de Roemenen er een tandje bij en het lukt de Nederlandse mannen niet om bij te blijven. Ze bleven wel consistent roeien, hielden de Polen achter zich en kwamen als tweede over de finish wat genoeg is voor de A-finale van woensdag.

Overzicht resultaten vandaag

W1x | 2e plek = halve finale | Sophie Souwer
W2x | 1e plek = A-finale | Roos de Jong & Lisa Scheenaard
M2x | 1e plek = A-finale | Melvin Twellaar & Stef Broenink
M4- | 2e plek = A-finale | Nelson Ritsema, Jan van der Bij, Boudewijn Röell & Sander de Graaf

Maandag en dinsdag zijn er geen roeiwedstrijden in verband met slechte weersvoorspellingen. Woensdag gaat het programma verder en kunnen de mannen & vrouwen dubbelvier zorgen voor de eerste medailles van de Nederlandse roei-equipe. Het tijdschema volgt maandag.

Coverfoto: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!