Verenigingen

Een alternatief roeikamp op De Laak

Wat doe je als je midden in de eerste coronagolf zit en een jeugdkamp moet organiseren? Ivo van Kessel van roeivereniging De Laak organiseerden samen met vier anderen mensen een kamp op de vereniging in de laatste vakantieweek afgelopen zomer. Vooraf moest er veel worden overlegd en worden aangepast, wat uiteindelijk leidde tot vier fantastische dagen op en rond de vereniging.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met RV De Laak
Foto’s: RV De Laak

Een uitgewerkt plan voor vier dagen jeugdactiviteiten op en rond de roeivereniging, maar ook bereid zijn om dat plan overboord te gooien, als blijkt dat het tóch net te hard waait of dat je tóch in een activiteit blijft hangen die nét te leuk is om mee te stoppen. Dat is het recept voor geslaagde dagen.

Dag 1

Op de eerste dag was het de bedoeling om naar Rijnland te roeien, door de sluisjes bij Leidschendam, en even een stop maakt om te lunchen. Echter bleek het windkracht 8 te zijn, dus moesten de plannen omgegooid worden. Samen met de deelnemers maakten we een grote dobbelsteen en speelden we levend mens-erger-je-niet. In de middag, ging de wind liggen dus maakten we vier groepen, toverden we wherry’s om tot zeilschepen en werd er een onderlinge wedstrijd georganiseerd. Het aanpassingsvermogen van de organisatie werd dus gelijk op de proef gesteld.

Dag 2

Op de tweede dag fietsten we met z’n allen naar de Willem Alexanderbaan, ruim 20 kilometer! We kregen een korte uitleg over de geschiedenis en werking van een Volansboot. Ook mochten de jeugdleden zelf proberen hoe zo’n rolrigger in de praktijk voelt. Daar bleef het niet bij want Cees van Bladel stelde ook een Canadese kano en enkele kajaks ter beschikking om het water op te gaan. Moe en voldaan fietsten we met elkaar weer terug naar de vereniging.

Je kunt veel doen met 24 enthousiaste kinderen van 12-18 jaar en vijf (net zo enthousiaste) begeleiders.

Na de inspanningen van dag twee was het tijd om lekker op de vereniging spelletjes te spelen: koekhappen in de skiff, ringsteken in de wherry en verschillende bordspellen behoorden tot de mogelijkheden. Om het af te maken werden er ook twee sup-clinics verzorgd. De competitieroeiers van RV De Laak kwamen de boodschappen brengen, zodat we gezamenlijk burrito’s met huisgemaakte quacamole konden maken: een goede bodem voor de bonte avond! We sloten de bonte avond af met een toertocht in verlichte wherry’s.

De laatste avond

De laatste avond is natuurlijk de avond dat er niet geslapen wordt zowel door de deelnemers als de leiding. De leiding heeft daar natuurlijk een antwoord op: half 7 in de ochtend wordt iedereen wakker gemaakt voor een bootcamp! Vervolgens alle hongerige buikjes stillen met een goed ontbijt en op naar de afsluitende activiteit. In de stromende regen maken we toertocht bij roeivereniging Rijnmond.

Zoals gezegd waren het vier fantastische dagen, mede door het enthousiasme van de kinderen. Natuurlijk was het een ander kamp dan daarvoor, maar door met elkaar te improviseren kom je altijd tot leuke nieuwe ideeën en activiteiten. Volgend jaar weer en hopelijk dan weer zoals we gewend zijn!

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Nieuws

Calco Voorjaarsregatta: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!