Verenigingen

Een coach of een instructeur voor elke ploeg

De KNRB coach- en instructeursopleidingen zijn na een grondige evaluatie op de schop gegaan en aanzienlijk herzien. Meer samenhang tussen theorie en praktijk en duidelijkere richtlijnen zijn de trefwoorden. Waar wacht je nog op? Meld je aan.

Een competente coach of instructeur voor alle roeiers. Dat is het ideale plaatje. De KNRB zet de komende periode hoog in, beseffend dat zonder ambitie niemand wel vaart. Letterlijk. “Je moet ergens naartoe werken,” legt Leonie Redder uit, medewerker sportparticipatie op het bondsbureau. “Roeien is een mooie sport en wij willen nieuwkomers die daarmee kennismaken op een plezierige manier bij de verenigingen een leuke les aanbieden. Voor roeiers met ambitie zijn er wedstrijdcoaches die roeiers bij hun loopbaanontwikkeling begeleiden.”

De KNRB biedt verschillende coach- en instructeursopleidingen aan, waarbij onderscheid wordt gemaakt in een coachlijn (prestatie, niveaus 2, 3 en 4) en een instructeurslijn (plezier, niveaus 2 en 3).

Een coach of instructeur 1

Anderhalf jaar geleden heeft de KNRB de opleidingsstructuur tegen het licht gehouden, mede door kritische geluiden vanuit het land en doordat er een audit van NOC*NSF zat aan te komen. Leonie: “Dit was een goed moment om te kijken waar we stonden, wat de deelnemers, docenten en verenigingen van de opleidingskwaliteit vonden en welke verbeteringen ze graag zagen. Door de herziening willen we beter aansluiten bij de verwachtingen en eisen van de verenigingen.”

”Coachen is bij uitstek een praktijkvak, je leert het langs de kant van het water en niet door alleen theorie te volgen”

Het heeft geleid tot een reeks aanbevelingen die inmiddels zijn verwerkt. “We hebben de eerste ronde volgens de herziene opzet achter de rug en de reacties zijn positief.” Vorig jaar leverde de opleiding van de KNRB 200 nieuwe coaches en instructeurs af. “Het slagingspercentage is gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. De aanpassingen zorgen onder meer voor minder uitval, doordat theorie en praktijk beter op elkaar is afgestemd en beoordelingssystematiek duidelijker is geworden. In het verleden volgden de deelnemers wel de theorielessen, maar het afronden vonden ze minder belangrijk. De praktijkbeoordelingen werden niet meer gedaan. Coachen is bij uitstek een praktijkvak, je leert het langs de kant van het water en niet door alleen theorie te volgen.”

Een coach of instructeur 2

Naast plezier in het roeien en instructie geven of coachen is kennis en het toepassen daarvan minstens zo belangrijk. Een voorbeeld hiervan is als eerstejaars bij een studentenvereniging gaan wedstrijdroeien. Je gaat dan al snel zes tot acht keer per week trainen. Het is dan prettig als jouw coach weet hoe je van niets naar intensief trainen gaat zonder geblesseerd te raken.

Volgens Leonie zijn de opleidingen nieuwe stijl beter gestructureerd en meer gericht op praktijk. “Er is een betere balans tussen theorie en praktijk en minder overlap in thema’s tussen de verschillende niveaus”, stelt ze. “Uiteraard blijven er verbeterpunten. Onbekend, maakt onbemind. Ik schat dat het nog twee tot drie jaar nodig heeft voordat alle verenigingen met de herziene KNRB-opleidingen bekend zijn.”

”Iedereen heeft zelf eens leren roeien van iemand en ervaren hoe leuk roeien is. Dan is het mooi dat door te kunnen geven aan anderen”

De vraag werpt zich op waarom je als lid van de roeibond één van deze opleidingen zou moeten volgen. Leonie: “In de eerste plaats om een betere coach of instructeur te worden. Het is ook een stukje eigen ontwikkeling. Daarnaast zit je bij de bijeenkomsten met leden van andere verenigingen waardoor je ook kennis en ervaringen tussen verenigingen uitwisselt. Verder lever je als coach of instructeur een bijdrage aan je vereniging. Iedereen heeft zelf eens leren roeien van iemand en ervaren hoe leuk roeien is. Dan is het mooi dat door te kunnen geven aan anderen.”

Een coach of instructeur 3

Voor inhoudelijke informatie, toelatingseisen, kosten en aanvangsdata van de verschillende opleidingen kijk op knrb.nl/opleidingen. Mocht de opleiding van je keuze er niet tussen staan, mail dan even met [email protected], dan kunnen we je verder helpen!

 

 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Coming up: WK Coastal Beach Sprint in Genua

Nieuws

Nederlandse ploegen succesvol tijdens WK Coastal Endurance

Nieuws

WOORDEN HELPEN. OOK DIE VAN JOU.

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!