Verenigingen

Eerste editie 'De Hel van de Nel' groot succes!

Afgelopen weekend werd de eerste editie van de Sloeproeiwedstrijd “De Hel van de Nel” georganiseerd. Een helse roeitocht van 17km over de Mooie Nel, het Spaarne, langs Haarlemse molens en grachten waarbij de roeiers de ondergaande zon tegemoet roeiden en spectaculair finishten voor Paviljoen Loef. 13 sloepen van diverse verenigingen kwamen met hun sloepen richting Haarlem. De roeiwedstrijd werd georganiseerd ter ere van het 20 jarig jubileum van Sloeproeivereniging Haarlem.

De Start
Zaterdag om 17:30 uur klonk het startschot met carbid schoten waarna de roeiers het gevecht met elkaar aan gingen op de Mooie Nel, het Spaarne en de grachten. Tijdens de race vochten de roeiers niet alleen met elkaar maar ook met de 29 bruggen die zij onderweg tegen kwamen.

Spectaculaire finish met Vuurspuwers.
Op het moment dat de eerste boten in zicht waren marcheerde bag piper Marc Stoop de groene heuvel af richting de vlonder van Paviljoen Loef terwijl hij ‘We wil rock you’ speelde. Op de vlonder stond een aantal fans, die tijdens het wachten op de sloepen een drum-clinic hadden gedaan, klaar om mee te drummen. Dit zorgde voor een luidruchtig onthaal. Bij elke finish kregen de roeiers een spectaculaire vuurgroet verzorgd door de vuurspuwers van de vuurgilde die in bootjes naast de grote drijvende letters stonden. De laatste sloep die binnenkwam, met de toepasselijke naam “De Brand”, kreeg een waar heldenonthaal.

Feest & Award show
Eenmaal gefinisht barstte het vurige Hel van de Nel festival los. Met een vuurkeuken, een groot kampvuur, vuurspuwers, een award show en met de vurige tunes van dj Crazy Crudesjev, de Cassette Band en Mr Skolnick was het nog lang onrustig langs de Mooie Nel met ruim 200 sloeproeivrienden.

De Prijzen
De prijzen die werden uitgereikt zijn door een clublid samengesteld uit onderdelen van de bekers en medailles die de vereniging in de afgelopen 20 jaar heeft gewonnen. Helse Bekers dus.

Het leek wel een festival
De aankleding van het feest leek wel op die van een Festival. In het water lagen 25meter lange letters en Paviljoen Loef was omgebouwd tot een waar festivalterrein. Met een bijzonder DJ Booth, een podium en overal vuurtjes was het zeer sfeervol. De vereniging heeft een aantal zeer creatieve leden die het decor hebben bedacht en die hier samen met de handige Harry’s van de vereniging avonden lang aan hebben gewerkt.

Niet alleen leuk voor roeiers
Niet aleen voor de roeiers was De Hel van de Nel leuk, ook voor de fans was er genoeg te doen. Overdag kon er worden gemountainboard, was er een drum clinic, broodjes roosteren boven het vuur, ook kon er worden gevist op de mooie Nel.

De Winnaars
De eerste prijs bij de heren werd uiteindelijk gewonnen door het roeiteam uit Zaandam dat in het Anckertje roeide. De eerste prijs bij de dames ging naar De Haarlemse dames in de Icterus.

Succesvolle eerste editie
Er mag wel gesproken worden over een daverend succes. Alle deelnemende roeiers gaven aan om graag bij een eventueel volgende editie aanwezig te willen zijn (“de leukste race die we in jaren hebben geroeid” “het mooiste onthaal” “wat een goede sfeer” “leuk kleinschalig” “prachtige locatie”). 

De organisatie van de Hel van de Nel en het bestuur van Sloeproeivereniging Haarlem zullen in beraad gaan om te kijken of het mogelijk is een variant op deze lustrumrace jaarlijks te gaan organiseren.

Leuke feitjes over de wedstrijd

  • De eerste sloeproeiwedstrijd in Haarlem
  • De eerste sloeproeiwedstrijd waar je het avondrood in roeit
  • De Hel van de Nel wedstrijdbekers zijn samengestelde bekers van alle oude bekers die onze vereniging heeft gewonnen.
  • Op het Spaarne zwemt een albino meerkoet. Deze zien wij vaak tijdens het trainen. Als je deze spot tijdens de wedstrijd brengt het geluk.
  • 4 van de sloeproeiers van onze vereniging gaan volgend jaar de oceaan over roeien. En de boot waarin dat gaat gebeuren ligt vanaf nu ook bij Paviljoen Loef. http://dutchatlanticfour.com/
  • De eigenaren Quirijn en Kisten van Paviljoen loef spreken over een zeer succesvolle samenwerking die naar meer smaakt.

 

Sloeproeivereniging Haarlem 

De vereniging is opgericht in 1997 door een aantal HBO-scheepsbouwkunde studenten die een unieke sloep hebben gebouwd op basis van een ontwerp uit de 17e eeuw: de Haarlemmerhout. De Sloeproeivereniging Haarlem is een kleine sloeproeivereniging met twee sloepen; een heren- en een damessloep. Het is een no-nonsense vereniging met ongeveer 40 leden. Sloeproeien is een groeiende stoere sport waarbij concentratie, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn en plezier en voorop staat.

Foto’s: Jan Peter Oelen

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!