Verenigingen

Eindelijk schot in nieuwe locatie N.S.R.V. Phocas

Sinds de jaren ’90 is roeivereniging Phocas op zoek naar een nieuwe plek, dat lijkt nu eindelijk te lukken. N.S.R.V. Phocas heeft een drijvende botenloods aan het Maas-Waal kanaal ‘de Haemel’, gebouwd in 1972 en bedoeld als een tijdelijke oplossing. We spraken met Casper ten Dam, voorzitter van Phocas over deze locatiewissel.

Het project heeft om verschillende redenen vertraging opgelopen. De gouden uitspraak ‘over twee jaar zitten we in het Bastion” wordt al tien jaar verkondigd. Omdat het zo lang duurt is vorig jaar het hoognodige onderhoud gedaan om een veilige situatie op onze huidige locatie te waarborgen. Maar lange termijn onderhoud gaan we niet meer doen. het gebouw laat dus aan zijn wensen over en is daarnaast ook te klein.’ aldus Casper ten Dam.

De Nijmeegse studenten zijn heel enthousiast over roeien en dat enthousiasme wordt alleen maar groter, vergelijkbaar met de groei van de gehele roeiwereld. Op veel middagen ontstaat er een rij van boten die willen aanleggen, en moeten mensen ook wachten om hun boot in te leggen. Het verenigingsgebouw barst met 580 leden uit zijn voegen. Het Bastion biedt ruimte voor minstens 850 leden.

De huidige roeiplek en accomodatie opgenomen in 2019 in de videoserie ‘Mooiste roeiplek van Nederland’

Wat heeft het Bastion als voordeel ten opzichte van jullie huidige drijvende botenhuis ‘de Haemel’?
De voordelen, dat zijn er teveel om op te noemen! Als roeivereniging gaan we er op alle fronten op vooruit. Het Bastion biedt meer ruimte, de loods wordt groter en het vlot drie keer zo lang. Ook wordt het gebouw en haar kleedkamers, douches, sociëteit van betere kwaliteit. Er komt een roeibak en een sportruimte. Verder hebben wij op ons huidige kanaal veel scheepvaart en op de Spiegelwaal niet meer. Tenslotte ligt het Bastion op een hele centrale plek vlakbij het stadscentrum en het station. Vanuit de trein kun je straks mensen zien roeien op de Spiegelwaal. Zo wordt roeien het visitekaartje van de stad.

Omroep Gelderland – 13 mei 2020 – ‘Zet je botenhuisdroom maar in de ijskast’ gepubliceerd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering

Wat is er recentelijk besloten?
‘Recentelijk is het bestemmingsplan voor de Spiegelwaal, met daarin watersportcentrum het Bastion, door de gemeenteraad ingestemd. Dit is een van de laatste grote stappen in het project. Ook hebben wij de huurovereenkomst ondertekend.

Wat betekent dat voor nu?
We kunnen het gebouw echt gaan realiseren. Zo zijn we nu bezig met de inrichting van de verschillende ruimtes, in samenwerking met de gemeente. De planning is dat de bouw dit najaar van start gaat, en dat we in de zomer van 2021 dan eindelijk gaan verhuizen.

Wat vinden jullie als bestuur ervan?
Als bestuur is het geweldig om betrokken te zijn bij dit project. Je werkt mee aan iets totaal nieuws. Je kan er dus veel creativiteit in kwijt. Ook is het iets waarvan je weet dat het je vereniging kilometers vooruit gaat helpen. Af en toe is het een uitdaging hoor, want je bent bezig met gevarieerde dingen: van technische ontwerpen tot contracten tot de gemeentelijke politiek. Dat is tegelijkertijd ook heel leerzaam. Tenslotte ben ik als geboren Nijmegenaar trots dat ik mijn steentje kan bijdragen in dit project in mijn eigen stad!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!