Verenigingen

Ervaringen op de Elbe tijdens KNRB Toertocht in Duitsland

door Gijs Vermeer

Van 11 tot 19 juni deden er dertig mannen en vrouwen mee aan de Labe Elbe tocht van Melnik in Tsjechië via Dresden naar Torgau in Duitsland. De tocht werd georganiseerde door de KNRB met eigen werries. Wouter van Ginkel deed samen met drie andere mee en neemt ons mee in zijn ervaringen op de Elbe.

Wij namen deel met vier roei(st)ers: Wouter (kapitein), Yan, Turid en Moniek van de Amstel Roei en Zeilvereniging. Veel geluk met prachtig weer, maar gelijk afzien op de eerste dag met 29 graden van Melnik naar Litomerice. De tweede dag naar Decin was gelijk het langste deel met 50 km. Inmiddels beter ingeregeld met de wissels en zitkussentjes. De derde dag naar Pirna passeerden we de Duitse grens. Gelukkig werden er geen paspoorten gecontroleerd; een van ons had die namelijk niet bij zich. Maar daarmee waren we nog niet uit de brand. Bij ons eindpunt stond op onze routebeschrijving: “Spoor en verkeersbrug Pirna, direct na de spoorbrug aan de linkeroever de roeivereniging van Pirna”.

Bij aankomst besloten de stuur Turid en bijzit Monique om na enige discussie toch maar het linker bruggat te nemen en direct op de steiger van de roeivereniging aan te sturen. We legden keurig aan als tweede, na de mannen van het Galjoen, maar werden door hen gewezen op twee heftig gebarend polizisten in een motorboot die riepen: HIER KOMMEN. Mijn eerste gedachte was was: ‘ik pieker er niet over‘. Yan en de anderen vonden het echt beter als we ‘het gezag’ maar zouden gehoorzamen. En zo geschiedde.

”Mijn eerste gedachte was: ik pieker er niet over”

Wouter van Ginkel

Weer van wal gestoken op de snelstromende rivier en rondje gemaakt om de politieboot. De volgende vraag was: SIND SIE HOLLANDER? DEUTSCH ODER ENGLISH? En we moesten aan hen vastleggen. Moniek heeft al haar charmes ingezet en stak de routebeschrijving onder de neus van beiden en legde uit dat ‘we toch echt onze routebeschrijving volgden’ en ‘zo blij waren dat we er na 46 km waren’. Dat hielp.

We mochten, na hun norse uitleg dat we helemaal fout waren en door het rood-wit-rood doorvaarverbod te negeren, ons zonder boete losmaken. Fijne ontvangst dus in Duitsland. Maar verder was alles prachtig op de Labe en de Elbe!

Auteur

Wouter van Ginkel

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!