Verenigingen

Even bellen met... Aegon NKIR commissie 2019

Het Aegon Nederlands Kampioenschap Indoorroeien, of ‘de NKIR’, is Nederlands enige twee kilometer wedstrijd op de roei-ergometer. Tevens is het dit jaar de dertigste editie van dit spektakel! Een mooi moment om wat vragen te stellen aan de NKIR commissie van dit jaar. We spraken met de voorzitter: Jesse Jans Bergman.

Jaarlijks starten rond de 2000 deelnemers die virtuele 2 km roeien. Tijdens het Aegon NK indoorroeien lopen er 4000 tot 5000 supporters in en uit om de atleten te aanschouwen. In de afgelopen dertig edities is het evenement uitgegroeid tot een belangrijk evenement met nationale en internationale allure.

Vertel ons eens wat over de geschiedenis van dit indoorroei evenement?
We hebben niet altijd ‘de NKIR’ geheten. In 1990 is de wedstrijd voor het eerst georganiseerd vanwege het eenentwintigste lustrum van de A.S.R. Nereus. Destijds werd er 2500 meter geroeid. Dit viel in de smaak. In de acht daaropvolgende jaren werd de wedstrijd doorgezet als de Open Nederlandse Ergometer Kampioenschappen. Vervolgens is er in 1999, in samenspraak met de KNRB, besloten van de indoorroeiwedstrijd een officieel NK, over 2000 meter, te maken. Met veel plezier hebben we in 2017 zelfs het officiële EK georganiseerd in de Sporthallen-Zuid, in Amsterdam.

Uit welke leden bestaat jullie commissie en wat zijn de verantwoordelijkheden?
Onze organisatie bestaat momenteel uit negen personen, allemaal actieve- of oud-wedstrijdroeiers en tevens allemaal studerende. Het wedstrijdprogramma wordt verzorgd door onze wedstrijdleiders: Anne-Eva, Sicco en Melle. Ook werken zij nauw samen met Time-Team, de partij die alle ergometer tijden meet en publiceert. De ‘infrastructuur’ van onze organisatie wordt geregeld door onze materiaalmannen: Mika & Jan. Samen met Concept-2 Benelux en onze techniek partij, bouwen zij op vrijdag voor de wedstrijd het gehele evenement op en…, je zult het niet geloven, in de paar uurtjes na de laatste finish op zaterdag het gehele evenement af. Ons PR team: Dani & Sasja, zorgen ervoor dat alle visuele en verbale communicatie goed geregeld is tijdens, voor en na het evenement via onze social media kanalen en op onze (nieuwe) website. Verder ziet het evenement en de merchandise er ook nog eens gelikt uit dankzij Gwen die verantwoordelijk is voor de vormgeving. Dit alles wordt op financieel gebied in de gaten gehouden door onze penningmeester Julien. Zelf heb ik eigenlijk de makkelijkste taak, als voorzitter controleer ik of iedereen op schema ligt en spring ik bij waar nodig. Als alles goed gaat, heb ik dus niet veel werk ;).

Aegon NK indoorroeien 2019 © Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Wat is de grootste uitdaging voor het organiseren van het Aegon NK indoorroeien?
Wij hebben eigenlijk een luxeprobleem: het grote aantal deelnemers. De afgelopen jaren zitten we elke editie weer rond de 2000 deelnemers die in zo’n 25 velden starten. Hierdoor draaien we een enorm strak schema gedurende de dag. Kleine vertragingen of foutjes kunnen leiden tot grote problemen. Gelukkig ziet het er naar uit dat we in de komende jaren samen met Concept2 Benelux en Time-Team het aantal ergometers in de velden kunnen opschroeven. Dit jaar zullen we al met acht ergometers meer starten dan voorgaande jaren (72 ergometers in totaal!!!). Hopelijk worden er dit in de toekomst nog veel meer!

Wat maakt de NKIR uniek ten opzichte van andere (indoor)roeiwedstrijden?
Ten eerste zijn er geen andere twee kilometer wedstrijden die op een ergometer worden verroeid in Nederland. Roeiwedstrijden worden normaal verroeid in een boot op een roeibaan of mooie rivier, deze wedstrijden worden gekenmerkt door een fietsende, luid schreeuwende volgstoet van coaches en fans. Het fiets gedeelte gaan we natuurlijk nooit kunnen nabootsen in onze wedstrijdhal, maar het aanmoedigende aspect gelukkig wel… en hoe! Gedurende de dag komen er duizenden toeschouwers hun favoriete roeiers en atleten aanmoedigen. Dit leidt elk jaar tot een golf van geluid! Ook dit maakt ons uniek, zelfs wereldwijd. Je ziet nergens ter wereld honderden schreeuwende mensen tegelijk hangend over en duwend tegen de boarding hun vriendin, vriend, dochter, zoon, moeder, vader et cetera aanmoedigen. Deze ambiance maakt onze wedstrijd uniek.

Welke doelgroepen (roeiers/sporters/cross-fitters) doen er normaal gesproken allemaal mee aan de NKIR?
Wie niet? Iedereen kan mee doen aan de NKIR: vrouw, man, jong, oud, professioneel, recreatief, aangepast, roeier, niet-roeier enzovoort. Uiteraard is het grootste aandeel van de deelnemers wel ‘roeier’, dus aangesloten bij een roeivereniging. Echter zien we in het laatste decennium en met name in de laatste jaren, het aandeel ‘niet-roeiers’ toenemen. Hier zijn we enorm blij mee, de ergometer is namelijk helemaal niet meer alleen een fitheidsmeter voor de (professionele) roeier, het is een apparaat dat enorm fanatiek wordt gebruikt in de cross-fit wereld. Daarnaast is het ook nog eens een apparaat waar in reguliere sportscholen een hoop mensen fit mee worden en blijven. Sport is voor iedereen, de ergometer ook, evenals roeien op het water en het Aegon Nederlands Kampioenschap Indoorroeien al helemaal.

Aftermovie NKIR 2018

Waarom zou je als toeschouwer naar de NKIR komen?
Allereerst voor de prestaties die alle deelnemers neerzetten. Elke deelnemer, levert naast een enorm knappe prestatie een echte strijd met zichzelf. Ook is het erg leuk om de toproeiers van Nederland te zien presteren, in zowel de reguliere velden, als velden voor aangepaste roeiers. Daarnaast hebben we sinds vorig jaar ook een ‘chill-area’, waar je de drukte van de wedstrijdhal even kunt ontsnappen, zonder iets te hoeven missen van de wedstrijd zelf. Hier kun je een hapje en drankje halen en even bijkomen van het geschreeuw.

Hebben jullie nog tips & tricks voor deelnemers die voor het eerst een wedstrijd op de ergometer doen?
START NIET TE HARD! De grootste fout die je kunt begaan op een ergometerwedstrijd, en zeker op de NKIR, is te hard starten. Niet alleen door beginners, ook ervaren deelnemers overkomt dit nog vaak (dit kunnen wij van de organisatie ook stuk voor stuk beamen). De ambiance in de wedstrijdhal kan soms een beetje overweldigend zijn, de adrenaline spuit dan door je oren en dan lijken de eerste paar honderd meters een makkie. Lekker denk je, die streeftijd was veel te hoog! Tot de laatste 500 meters inkicken en je jezelf over de finishlijn heen moet trekken.

Daarnaast nog een gouden tip, STAP NOOIT AF! Dit gebeurt op de NKIR gelukkig nauwelijks, wellicht dat dit komt door de gouden woorden die olympiër Govert Viergever een aantal jaar geleden op jullie platform uitsprak: “Afstappen is als in je broekplassen in de winter. Eerst is het lekker warm, maar daarna zit je er mee”.

Naar welke veld(en) kijken jullie uit en waarom?
Tja, naar welke velden eigenlijk niet? Elk veld heeft weer zijn eigen charme. De elite velden voor zowel de dames als heren zijn elk jaar weer een groot spektakel. Het meeste bekijks trekken toch vaak de eerstejaars ploegen. Heel gaaf blijven ook de velden voor aangepaste roeiers, ik hoop dat we in die velden een groei blijven zien in de komende jaren! Verder zijn er in de juniorenvelden vaak ongeplande uitschieters, wat ook vorig jaar tot veel spektakel heeft geleid. Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst, mogelijk gemaakt door de KNRB, een drietal nieuwe velden voor niet-roeiers: een individueel 1000m veld, een estafette over 2000m en een gekoppeld vriendenveld.

Wat zijn jullie ambities als NKIR Commissie voor de toekomst?
Onze grootste ambitie is om in de komende jaren het officiële Wereld Kampioenschap Indoorroeien te organiseren in Amsterdam. De eerste editie van het WK Indoorroeien werd namelijk vrij onlangs verroeid in de Verenigde Staten in 2018. Na het succesvol organiseren van het EK Indoorroeien in 2017 achten wij dat een succesvol WK in Amsterdam een haalbaar en mooi doel is.

Daarnaast, en niet minder belangrijk, willen we het aantal deelnemers doen toenemen en met name de ‘niet-roeier’ categorie. Die ‘niet-roeier’ is eigenlijk wel een beetje een flauwe benaming, maar duidt enkel aan dat deze deelnemers geen lid zijn van een roeivereniging die naast op een ergometer, ook op het water roeit. Als het aantal deelnemers groeit, kunnen wij namelijk ook gaan kijken naar de optie om van de NKIR een tweedaags evenement te maken en net als in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland velden uit te gaan schrijven met alternatieve (kortere) afstanden. Deze kortere afstanden zijn denk ik voor zowel roeiers als niet-roeiers een gave toevoeging. 

Verder zijn we zoals ik eerder al zei met Time-Team en Concept2 Benelux aan het kijken om het aantal ergometers in de komende jaren te verhogen. Stel je eens een zaal voor met bijna 100 ergometers, dat zou toch te gek zijn!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Wereldkampioenen Stef Broenink en Melvin Twellaar nieuwe ambassadeurs Missie H2

Nieuws

Voorbereidingen Talent TeamNL: deze ploegen starten het EK

Nieuws

Heineken Roeivierkamp: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!