Verenigingen

Even bellen met... U.S.R. Triton over initiatief 'Rowing Blind'

‘Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te sporten, ook de mensen die in eerste instantie niet snel in een roeiboot stappen.’ U.S.R. Triton is een initiatief gestart voor visueel beperkte roeiers genaamd ‘Rowing Blind’.

Triton heeft dit initiatief is afgeleid van Running blind. Hier krijgen visueel beperkten de mogelijkheid om te kunnen sporten. Ze worden gelinkt aan een loopmaatje die hen vervolgens begeleid met hardlopen. Dit idee wil de Rowing Blind Commissie van U.S.R. Triton graag toepassen op de roeisport.

Wanneer is dit initiatief ontstaan?
Vanuit de gedachte van Running Blind leek het ons mooi om ook het roeien voor visueel beperkten mogelijk te maken. Vanuit onze vereniging zijn er veel studenten die graag iets doen voor een goed doel en vanuit de vereniging vinden wij inclusie ook erg belangrijk. Roeien is een sport die zich goed leent voor visueel beperkten. In de boot is het voor iedereen mogelijk om maximale belasting op je spieren te pakken, de stuur zorgt ervoor dat je veilig over het water gaat.

Wat gaan jullie precies doen?
De Rowing Blind Commissie gaat vanaf februari 8 trainingen verzorgen voor visueel beperkte roeiers en roeimaatjes. De eerste training bestaat bijvoorbeeld uit een ergo training, waarbij ook geoefend wordt met de roeitechniek in de bak. Bij deze eerste training zullen de visueel beperkte roeiers ook meteen hun toegewezen roeimaatje (die op basis van een aanmeldformulier en behoeftes van de roeiers, aan de roeiers gekoppeld worden) ontmoeten. De andere 7 trainingen vinden plaats in de boot (C4). Een training bestaat uit maximaal twee shifts met in elke shift plek voor 4 boten (max. 16 visueel beperkte roeiers). 

Om deze trainingen voor te bereiden, en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van de visueel beperkte roeiers, wordt er een boekje geschreven over de uitvoering van deze trainingen en de invulling hiervan. Hierin staat beschreven dat er in elke boot altijd twee slechtziende roeiers roeien en twee ervaren roeiers, en welke commando’s de stuur moet geven (deze kunnen namelijk verschillen). 

Door een boot te vullen met ervaren roeiers en mensen met een beperkt zicht geloven wij deze laatst genoemden een kans te bieden om één van de mooiste sporten te kunnen beoefenen. Tot slot wordt elke training afgesloten met gezellig napraten, zodat de roeiers met elkaar en ook met de roeimaatjes gesprekken kunnen voeren over het roeien en andere zaken. Daarnaast wordt er in april ook een ‘maatjes uitje’ georganiseerd worden. 

Hoe kunnen geïnteresseerden zichaanmelden, volgen of vragen stellen?

Alle informatie is te vinden op onze site: https://rowingblind.nl/
Via de knop ‘inschrijven’ is het mogelijk je aan te melden. Mocht het inschrijven via de website niet lukken, kun je ook altijd bellen naar 06-20142719 of een mail sturen naar: [email protected].  

Onze relevantie social media accounts zijn tot nu toe o.a: FacebookInstagram en LinkedIn.  Deze social media accounts kunnen potentiële roeiers volgen voor het verkrijgen van meer informatie en/of relevante ontwikkelingen.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!