Verenigingen

Flinke pech voor Isala in Zutphen

Isala droogte

Roeiers van Isala in Zutphen hebben dit jaar pech. Echte roei misère, zeg maar. Door de droogte kunnen roeiers al sinds begin augustus niet meer vanuit haar botenhuis het water op. Sterker: het drijvende botenhuis is weggezakt in de blub, het vlot is losgekoppeld om breuk te voorkomen en rondom is een situatie vergelijkbaar met het Wad ontstaan.

Prachtige roeiplek
De Zutphense roeivereniging is gelegen in een kom aan de IJssel. Hierdoor is er een natuurlijke binnenhaven met een veilige oefensituatie voor de (beginnende) roeier. De ervaren en IJsselwijze roeiers kunnen op de IJssel roeien of afslaan naar het Twentekanaal waar goed trainingswater met meefietsmogelijkheden te vinden is.

Extreem weinig water
Er stroomt zo weinig water door de IJssel stroomt dat dit nog niet eerder is vertoont in het 106 jarige bestaan van de vereniging. Naast de problemen rondom het botenhuis is door de lage waterstand de vaargeul van de IJssel op sommige punten zo smal geworden dat de beroepsvaart er net doorheen past. Roeiboten in combinatie met beroepsvaart wordt op deze punten erg gevaarlijk.

Balen bij Isala

Is dit een wad of roeiwater?

Weersverwachting Duitsland?
De IJssel maakt deel uit van het stroomgebied van de Rijn en daarmee is de IJssel ook afhankelijk van de weersverwachting in Duitsland. Van het water dat via de Rijn ons land binnen komt, werd deze zomer zoveel mogelijk water naar het westen van het land afgevoerd om de oprukkende zouttong vanuit zee de rivier op terug te dringen om verzilting tegen te gaan. Als dan de herfst intreedt met hevige regenbuien, duurt het nog voordat het water over de IJssel gaat stromen.

Een goede buur…
Is beter dan een verre vriend. Zo heeft Isala wekenlang een aantal boten bij de Rv De Ank in Doetinchem kunnen stallen. En er is een gedeelde instuif met rv De Grift in Apeldoorn. Ook worden bij wedstrijden boten aan Isala geleend, fijn!

En verder?
Onlangs is het toch al losgekoppelde vlot met daarop 4 boten wat verder de haven ingebracht. De boten liggen daar buiten, riemen incluis. En ze hebben flink de vaart gezet in het nieuw te bouwen drijvende botenhuis: een heel eind verder de haven in, zodat ze verzekerd blijven van diep water.

En ondertussen doen ze in Zutphen vele regendansjes…doe je met ze mee?

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!