Verenigingen

Genderneutrale kleedkamer primeur voor Kamper roeiers

Ingegeven door ruimtetekort èn een maatschappelijke tendens gaat Kamper roeivereniging De IJssel over op één, genderneutrale kleedkamer. Een primeur voor Kampen zo denkt men.

Er was al langer behoefte aan een krachthonk annex ruimte voor de ergometers, de indoor-roeiapparaten. En omdat de meeste leden de kleedkamer gebruiken als garderobe – ze hangen er enkel een jas op – bood dit mogelijkheden. Er wordt ook wel gedoucht en omgekleed maar dat gaat voortaan in onderling overleg.

Je ziet het steeds meer; genderneutrale toiletten, genderneutrale kleding, aankondigingen op de NS stations zijn al genderneutraal. Dit bracht de roeivereniging op het idee om een kleedkamer op te offeren. Mannen en vrouwen dus in een kleedkamer? Volgens voorzitter Haverkamp moet het kunnen. “Miljoenen Nederlanders gaan naar de sauna, ook gemengd, maar kleedkamers bij sportverenigingen zijn nog altijd traditioneel gescheiden. Het zal best wennen zijn, maar met wat afstemming onderling komen we er vast uit. En anders kijk je even de andere kant op. Het is een pilot van maximaal een half jaar. Leidt het toch tot bezwaren of problemen dan draaien we het weer terug.”

Deze week zullen vrijwilligers de laatste aanpassingen verrichten en de ergometerruimte klaarmaken, zodat vanaf Pasen, traditioneel de start van het zomerseizoen, de genderneutrale kleedkamer in gebruik wordt genomen.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!