Verenigingen

‘Head of the River 2018’ finisht weer in Amsterdam

De Head of the River, de klassieker onder de roeiwedstrijden, zal dit jaar weer finishen in Amsterdam. De Head-wedstrijdcommissie, de Amsterdamse Roeibond (ARB) en roeivereniging Willem III, hebben afgelopen jaar alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Vooral de veiligheid moet gewaarborgd zijn. De zoektocht is gelukt de route is gevonden om De Head weer om te draaien richting Amsterdam.  De organisatie van De Head heeft 20 februari groen licht gegeven. Na 11 jaar zal de race, 17 en 18 maart, weer de baan volgen zoals dat voorheen, sinds 1932, altijd is gegaan, met dien verstande dat er nu een oproeibaan is.

De nieuwe voorzitter van De Head, Rob Florijn, een grote bekende in de roeiwereld, is erg opgetogen dat het gaat lukken. Hij vertelt; ‘De roeiers hebben in het verleden, door middel van een enquête, aangegeven als finish Amsterdam in te willen roeien. We zijn erg blij dat we aan de wens van de roeiers met editie 2018 kunnen voldoen. Het geeft weer nieuw elan aan de wedstrijd der roeiwedstrijden. Ter hoogte van café-restaurant De Ysbreeker op de Amstel wordt dit jaar gefinisht.’ De nieuwe baan geeft een brug extra te passeren.

De omkering geeft wel wat extra aandachtspunten. Het totale parcours geeft geen ruimte om naast de wedstrijdbaan ook een oproeibaan voor twee boten naast elkaar te maken. Ploegen kunnen elkaar bij het oproeien wel op een aantal plaatsen passeren. Sommige ploegen zullen sneller willen oproeien dan anderen. Het zal discipline en begrip voor elkaar vragen om in de goede startvolgorde aan de start te liggen.

De omdraaiing vraagt ook om goede stuurmanskunsten van de stuurvrouw/man, vooral extra oplettendheid bij ‘de grote bocht’. Vanuit Ouderkerk aan de Amstel is de bocht, mede door de oproeibaan, niet optimaal aan te snijden. De Head’18 commissie geeft de deelnemers daar heldere instructies over mee.

Vanaf de eerste editie van De Head in 1932 tot en met die in 2007 werd er gestart in Ouderkerk. Tot 2007 werden de boten ruim voor de start van De Head naar Ouderkerk aan de Amstel geroeid om ze daar in het weiland te leggen. Er was geen noodzaak voor een oproeibaan. Vlak voor de race legden ze hun boot in de Amstel. Erg onhandig voor de roeiers vanwege te weinig ruimte aan het vlot. De roeiers moesten daardoor lang wachten wat hun spieren geen goed deed. Volledig afgekoeld stapten ze in de boten om acht kilometer alles op alles te zetten naar Amsterdam. De Head kreeg steeds meer deelnemers, wat deze problemen vergrootte. Na de afgelasting van de Head in 2004 werd duidelijk dat de veiligheid niet meer te borgen was met 1000 man op het water in Ouderkerk. De toenmalige commissie zag geen andere oplossing dan de roulatie met de wedstrijd richting Ouderkerk.

De Head commissie’18 heeft na hard werken en diep nadenken de oplossing gevonden. Met de beperkte ruimte in Ouderkerk aan de Amstel kunnen ze de ploegen op volgorde aan de voorstart krijgen.

Alle boten zullen vanuit Amsterdam oproeien naar de start in Ouderkerk. Er kan worden gestart, terwijl er ook wordt opgeroeid. Het is een groot voordeel dat de ploegen goed warm geroeid kunnen starten. Fietsers, coachen en supporters, kunnen meefietsen om te coachen en aan te moedigen. Voor de ploegen, ruim 500, is het daarbij zeer comfortabel dat ze na de finish sneller terug zijn bij hun (gast)vereniging. De wedstrijdcommissie streeft ernaar dat zoals gebruikelijk de boten in elk blok één keer worden gebruikt.

Tekst: Head of the River Amstel
Foto: Ellen de Monchy

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!