Verenigingen
Het jasje van... de pizzajasjes van Okeanos
Okeanos jasje – sinds 1989 – van Nico Rienks tot Roel Braas hebben dit jasje gedragen. Met deze pizza over je schouders gedrapeerd heb je per definitie ‘never a dull moment’.
‘’Er is een pakketje voor je afgeleverd in de bestuurskamer, wil je even langskomen?’’. Met enige verbazing en ook lichtelijk nieuwsgierig hang ik de telefoon op. Niet vaak wordt iets voor mij bezorgd op Okeanos, laat staan dat het een ‘verrassing’ is. Eenmaal aangekomen krijg ik een tasje in mijn handen gedrukt met een rood boek erin. Op de kaft van de voorkant staat ‘Okeanos jasje – sinds 1989 –‘ en als ik het boek opensla is het beschreven met allerlei verhalen. Direct op de eerste pagina staan alle mores met betrekking tot het jasje en als je doorbladert stuit je op de verhalen van voorgangers door wie het ooit gedragen is.
“Niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze eigen landsgrenzen wordt de pizza op waarde geschat”
Zo valt te lezen dat in 1998 de toenmalige drager tijdens het zooien een paar ribben had gebroken en zich vervolgens – wel nog steeds keurig correct gekleed – bij de EHBO had gemeld. Daarnaast blijkt uit alle teksten dat het jasje meermaals gerepareerd is, waarbij zelfs de hulp van diverse schoonmoeders is ingeroepen. Al met al kent deze rood-groen gestreepte baaivanger dus een verregaande en rijke geschiedenis. Mede dankzij het feit dat Nederlands meest succesvolle roeier Nico Rienks de eerste drager van deze pizza was, geniet dit jasje zelfs (inter)nationale bekendheid.
Enige tijd geleden raakte ik per toeval in gesprek met iemand die deze pizza ook een aantal jaar gedragen heeft. Hij vertelde dat hij ooit door een aantal Lagaaiers was opgetild en dat ze probeerden hem met kleren en al een enkeltje Bosbaan te bezorgen. Hij hing praktisch al ondersteboven klaar om getorpedeerd te worden, totdat iemand ineens schreeuwde dat ‘hij het jasje van Rienks droeg’. Vijf minuten later stond hij te midden van alle Lagaaiers rustig aan een pilsje te nippen en kreeg hij vers vlees van de barbecue voorgeschoteld. Elke andere willekeurige roeier van een andere vereniging die te dichtbij kwam werd alsnog getrakteerd op een niet al te plezante verrassing.
Niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze eigen landsgrenzen wordt de pizza op waarde geschat. Zeer zorgvuldig onderzoek heeft uitgewezen dat je op Henley geen 50 stappen achter elkaar kan zetten zonder aangesproken te worden. Waar een enkele Brit zijn neus ophaalt voor de geur die het jasje verspreidt, vindt de rest zo’n oud en gerafeld exemplaar prachtig. Mannen zijn benieuwd naar de verhalen en tradities achter het jasje, de vrouwen willen daarentegen graag met je op de foto.
“Na afloop verkondigde Braas dan ook dat hij vaker was aangesproken over het jasje dan over zijn roeiprestaties op Henley”
Met deze pizza over je schouders gedrapeerd heb je per definitie ‘never a dull moment’, iets wat Okeanied Roel Braas kan beamen. Ter gelegenheid van zijn winst op Henley stond hij zijn halve trouwpak af om gehuld in het pizzajasje de Goblets Cup op te halen. Op het moment dat hij met zijn partner Steenman naar voren werd geroepen tijdens de prijsuitreiking ontstond er wat geroezemoes en hoorde je van alle kanten ‘look at that blazer’. Na afloop verkondigde Braas dan ook dat hij vaker was aangesproken over het jasje dan over zijn roeiprestaties op Henley.
Je kan dus gerust stellen dat dit jasje iets mystieks en magisch over zich heen heeft. Het Okeanos-relikwie is sinds 1989 weliswaar niet meer gewassen, toch heeft het in die bijna 30 jaar een aardige waslijst aan mooie verhalen opgebouwd. De letterlijke kleerscheuren die het jasje heeft opgelopen tonen dit duidelijk aan en iedere nieuwe storyline wordt in het rode boekje genoteerd. Momenteel wordt dit kledingstuk nog met trots gedragen door een roeier van eerstejaars zwaar, maar de eerstvolgende Okeanied die de eer heeft om dit jasje te dragen zal er snel achter komen hoe speciaal dit is. Je hoeft immers alleen maar het naslagwerk te bestuderen om het verhaal achter deze bijzondere pizza te weten te komen.
Heeft jouw vereniging ook zo’n mooi verhaal over de jasjes? Mail dan naar [email protected].