Verenigingen

Hoe is het nu met...? EXTRA

Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we Leonie de Jong, actief als kamprechter bij roeiwedstrijden en tevens lid van de kamprechterscommissie.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Ons dagelijks leven ziet er ineens heel anders uit. Ik werk al bijna twee weken dagelijks thuis en probeer het sociale leven te mijden. Ik werk voor een software bedrijf en we zijn gelukkig goed ingericht op thuis werken. Even geen afspraken met vrienden en familie of andere sociale bezigheden. Gelukkig hebben we een hond, wat ervoor zorgt dat we wel dagelijks naar buiten moeten. Sporten doen we nog wel individueel. 

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
We hebben ineens tijd om te klussen. Dus na 2,5 jaar uitstel, hebben we besloten om onze trap nu toch maar zelf aan te pakken. In eerste instantie wilden we een schilder deze klus laten doen, we hadden al een offerte liggen, maar nu toch maar zelf aan de slag, scheelt toch ook weer een hoop geld. Ik denk dat we tegen mei een huis hebben waar alle klusjes eindelijk gedaan zijn.

Lekker even wandelen met de hond en die van de uitlaatster, zij zat ziek thuis dus mocht haar hond mee met Leonie

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
Mijn broer woont in de Verenigde Staten. Hij was al veel sneller in alerte staat dan wij in Nederland. Mijn moeder woont alleen en is (een kerngezonde) hartpatiënt. Haar zoeken we momenteel maar even niet op, omdat ze in de risicogroep zit. Wel proberen we haar regelmatig te FaceTimen of te bellen. Ook borrelen met vrienden doen we nu digitaal: iedereen vanuit huis via zoom. Op zondagavond hebben we zelfs een virtuele pubquiz met een groepje. Zeer aan te raden, Café de Toeter in Groningen organiseert het.

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Ik kan nog wel één-op-één sporten met mijn trainster. Natuurlijk houden we wel 1,5 meter afstand van elkaar en maken alles goed schoon. Daarnaast probeer ik het hardlopen weer een beetje op te pakken. Voor wat betreft de roeisport zijn we wel heel erg bezig met roeiwedstrijden die wel of niet worden afgelast (ook in juni). Hoe houden we andere kamprechters gemotiveerd en kunnen we hun kennis op peil houden nu ze het niet kunnen oefenen? Dat is wat ons als commissie bezighoudt.

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
Probeer aan elkaar te denken en kweek meer geduld dan je normaal zou hebben. Iederen beleeft deze crisis op een andere manier, probeer daar ook rekening mee te houden. Je weet immers niet wat een ander op dit moment meemaakt. Naast het steunen van de lokale ondernemers, denk ook eens aan de hondenuitlaat-service en sportschool. Als iedereen het abonnement opzegt, omdat ze nu geen gebruik kunnen maken van de diensten, gaan deze bedrijven ook failliet. Denk dus aan alle andere bedrijven, bestel meer eten voor thuis bij je favoriete restaurants en laat services zo mogelijk doorlopen. Als jij gewoon krijgt doorbetaald door jou werk, waarom zij dan niet? Als we allemaal rekening houden met elkaar en solidair zijn, slepen we elkaar er heus doorheen. Tot slot: blijf lachen en wees extra lief voor elkaar! 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!