Verenigingen

Hoe is het nu met...? EXTRA

Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Diederik Adema, bestuurder van de KNRB Motorboot Crew.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Mijn dagelijkse leven is redelijk op zijn kop gezet, van elke dag roeien, studeren op de campus en voorbereiden op wedstrijden, naar thuiszitten en alleen trainen. Verder zijn voorlopig alle roeiwedstrijden tot en met 1 juni afgelast dus ook de motorboten blijven op de kant liggen helaas. Ook het sociale aspect van de roeiwedstrijden heeft zich naar de digitale snelweg verplaatst via Skype, Zoom, Hangouts et cetera om wel in contact te blijven met elkaar.

Hoe heb je de gevolgen van de Corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Nu er geen roeiwedstrijden zijn om een heel weekend mee bezig te zijn, zou je denken dat er opeens veel tijd over blijft. In de praktijk merk ik dat al je bezigheden naar thuis verplaatsen toch iets minder effectief is dan je normale patroon. De tijd die wél overblijft gebruik ik om dingen te doen waar je anders minder aan toekomt zoals grotere ronden fietsen dan die normaal in het trainingsschema staan.

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Omdat ik naast dat ik bestuurder ben bij de KNRB motorboot crew, ook nog steeds wedstrijdroeier ben bij roeivereniging Laga, heb ik een WattBike te leen gekregen die nu als een soort huisgenoot in mijn kamer bivakkeert. Daarnaast worden de ingezette projecten voor roeiwedstrijden doorgezet naar wedstrijden die wellicht nog wel gaan plaatsvinden. Zo hebben we bijvoorbeeld op de Bosbaan geprobeerd om het effect van golven te verminderen door een boot extra te gebruiken en rustiger terug te varen, en denken we ook na over mogelijke intervallen tussen starts. Helaas kunnen we deze aanpassingen pas toe gaan passen als de wedstrijden weer op gang komen.

Heb je steun aan je familie, vrienden, collega’s: hoe slepen jullie elkaar erdoor?
Binnen mijn familie worden vooral de Whatsapp en videobel-sessies nu oververtegenwoordigd omdat iedereen liever het zekere voor het onzekere neemt en elkaar niet in levende lijve opzoekt. Verder worden onder andere binnen de KNRB motorboot crew en mijn eigen ploeg veel “fitheid-challenges” en raadsels rondgestuurd om elkaar uit te blijven dagen om actief te blijven en natuurlijk om lekker laagdrempelig met elkaar in contact te blijven!

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
De meeste van ons werken, trainen en leven normaal gesproken met elkaar en om elkaar heen. Waar je een ploeggenoot, collega of studiegenoot als vanzelfsprekend altijd zag en sprak, is dat nu misschien niet zo! Aan iedereen de tip en tegelijkertijd de uitdaging, om nét dat beetje extra initiatief te nemen om een berichtje te sturen, een belletje te plegen, of een digitale borrel, training of koffiekwartiertje te organiseren zodat we dit als een mega groot team samen aan kunnen. Zoals hier in Delft wordt gezegd: “Een stap extra met elkaar, voor elkaar!”, maar natuurlijk wel op 1.5 meter afstand van elkaar.

Coverfoto © Ellen de Monchy

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Eelco Meenhorst neemt afscheid als hoofdcoach roeien: "Mijn missie is volbracht" 

Nieuws

NKIR 2024: Innovatie, prijzengeld en wereldtoppers in Sporthallen Zuid

Nieuws

Nederlandse junioren strijden in Spanje bij Coupe de la Jeunesse Beach Sprint 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!