Verenigingen

Hoe is het nu met...? EXTRA

Wij zijn erg benieuwd hoe de roeigemeenschap omgaat met de gevolgen van de uitbraak van het Corona-virus. Laten we elkaar steunen en verder helpen in deze bijzondere situatie. Vandaag spreken we met Rutger Arisz, voorzitter van de KNRB.

Wat is de impact van ‘Corona’ op jouw dagelijkse leven?
Buiten lijkt het iedere dag wel zondag: rustig, stil bijna. Veel sportende buren, hardlopen of wielrennen. Binnen gaat vaker de telefoon of de app. Het gaat niet meer over het weer, het gaat nu over corona.

Hoe heb je de gevolgen van de corona-maatregelen verwerkt en wellicht omgezet in iets positiefs?
Het geeft te denken. Het mooie ervan vind ik dat de manier van berichtgeving een beetje lijkt te veranderen. De laatste tijd veel wordt veel gecommuniceerd via one-liners, chocoladeletters en vette koppen. In een zin of kreet wordt een situatie geduid. En er is weinig tolerantie voor fouten. Deze situatie maakt duidelijk dat er veel is dat we niet weten, dat er dus waarschijnlijk fouten worden gemaakt en omdat dat redelijkerwijs niet valt te verwijten, daar ook meer begrip voor is. Het is daarvoor gewoon te complex. En dat lijkt nu ook te mogen omdat het een crisis is. Maar dingen zijn vaker complex. Het zou mooi zijn als daar iets van zou blijven hangen. Niet alleen bij de usual suspects.

Heb je een manier gevonden om toch fit te blijven, met (roei)sport bezig te kunnen zijn?
Ik fiets rond de Ringvaart en loop hard. De ergometer zou uitkomst bieden maar die is nog steeds niet mijn beste vriend. Een oud trauma.

Heb je steun aan je familie, vrienden: hoe slepen jullie elkaar door deze crisis heen?
Mijn dochter is nu bij seizoen 7 van Grey’s Anatomy, maar die heeft volgende week online tentamens dus ze moet aan de bak met de studie. Mijn zoon voetbalt met wat vriendjes buiten. Zowel de leerlingen als de docenten moeten nog wennen aan het online onderwijs, dus dat zit deze week nog in de opstart fase. Mijn vrouw werkt bij een atelier dat Nieuwe Nederlanders helpt om hun business in Nederland op te zetten. De lokale apotheek heeft gevraagd of ze mondkapjes kunnen maken en dat organiseren ze nu, niet met te veel mensen bij elkaar natuurlijk. Ze heeft ook een puzzel van 2000 stukjes gekregen voor haar verjaardag laatst. Daar ga ik maar eens aan beginnen. Verder helpt humor; al waarderen de kinderen mijn (steengoeie) dad-jokes nog niet helemaal.

Heb je nog een goede tip voor de lezers?
De yoga-app. Houdt je fit en lenig. Geeft innerlijke rust en fysieke kracht. En voor de meeste roeiers is dat uit de comfortzone.

Andere zaken die je eventueel nog kwijt wilt?
Blijf zelf ook nadenken. Volg de aanwijzingen van het RIVM, maar vooral ook de onderliggende principes van social distancing en (relatieve) isolatie. Het feit dat de supermarkt nog open is wil niet zeggen dat je in de rij wel dichtbij elkaar mag zijn. En andersom: bel eens aan bij je buurvrouw van 80. Die zit vast om een praatje verlegen, maar houdt wel 1,5 meter afstand van elkaar!

Wil jij ook jouw verhaal vertellen? Neem contact op via [email protected].

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!