Verenigingen

Internationaal debuut voor Alkmaarse roeier

ALKMAAR / HAZEWINKEL  Afgelopen weekend vond in het Belgische Hazewinkel de Coupe de la Jeunesse plaats; een internationale roeiwedstrijd voor junioren onder de 18. Voor het eerst sinds jaren was ook ARZV Roei vertegenwoordigd. Joram Nottrot kwam in de skiff, een éénpersoons roeiboot, uit voor het Nederlandse team. Een bijzondere prestatie, die hij afdwong door zijn goede resultaten eerder dit jaar.

Nottrot roeit pas een kleine twee jaar. Na een aantal sporttesten tijdens een Talentendag van sportkoepel NOC*NSF werd hem aangeraden te gaan roeien. Met succes. Al snel ontwikkelde hij zich tot een sterke roeier. Tijdens de Koninklijke Holland Beker in juni werd de Alkmaarder als beste Nederlander tweede in de skiff. Dat leverde hem een ticket op voor de Coupe de la Jeunesse.

In de weken naar aanloop van de wedstrijd werd er flink getraind, onder leiding van ARZV-jeugdcoach Anneloes Russell. Veel trainingen vonden plaats op de Amsterdamse Bosbaan, de roeibaan waar ook de Nederlandse equipe traint. De week voor vertrek werd er kennis gemaakt met de andere jonge roeiers die voor Nederland uit zouden komen. Afgelopen vrijdag vertrokken de 47 roeiers naar België.

Zowel op zaterdag als op zondag lag Nottrot aan de start. Met een zesde plek in 7.41,98 bleek de concurrentie nog net een maatje te groot voor het Alkmaarse talent. Zondag verbeterde hij zijn tijd met ruim 10 seconden. Ook de concurrentie was sneller, waardoor hij niet op het podium stond. Desalniettemin was het een prima debuut op het internationale roeipodium. Een “super gave ervaring”, aldus Nottrot.

Talentcoach Ronald Florijn van roeibond KNRB was tevreden over Nottrot’s optreden. “Onze skiffeur Joram Nottrot wordt zesde en laatste in de skiff, maar ik denk dat weinig mensen hem nog kennen. Hij roeit pas sinds kort bij een kleine juniorenvereniging als de Alkmaarsche en komt nu al tot een tijd van 7:26. Dat vind ik behoorlijk indrukwekkend. Zo iemand kan zo maar net de volgende Isabel van Opzeeland zijn.”, aldus Florijn tegen online platform NLroei. De 7:26 roeide Nottrot tijdens de Holland Beker. De vergelijking met Opzeeland is een compliment waard. Zij is een 16-jarig supertalent die in mei dit jaar brons veroverde in de skiff tijdens het jeugd-EK.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!