Verenigingen

Jeugdige verrassingen Amsterdam World Ergohead

Vandaag vond in het Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord de 20ste editie van de Amsterdam World Ergohead plaats. Blijdschap en teleurstelling lagen als vanouds dicht bij elkaar. Zeven records zijn verbroken. De wereldrecords zijn echter onaangetast gebleven. De Deense Olyperiër Juliane Elander Rasmussen kwam net 5 seconde te kort voor een nieuw wereldrecord in de categorie lichte dames. Grote verrassing was Lisa Bruijnicx (Gouda) bij de meisjes 16. Zij scherpte het vier jaar oude record aan met 55 meter.

Lege benen
Juliane Elander Rasmussen kondigde van te voren aan haar eigen wereldrecord van vorig jaar te gaan verbreken. Aangemoedigd door haar man – Olympisch kampioen Mads Rasmussen – roeide ze een heel steady race. De laatste 500 meter voelde ze dat de power ontbrak voor een harde eindsprint. “De benen waren leeg”, aldus Elander Rasmussen na afloop. Met een tijd van 22:02,3 kwam ze net te kort.

Verrassingen
Vuurwerk was er ook bij de junioren-nummers. Zowel bij de jongens als de meisjes in de categorie 16 jaar werd er ongelofelijk hard geroeid. Joost Schwarz (Het Spaarne) ging er bij de jongens met de eerste prijs vandoor. Jelle Bakker (Hunze) werd verrassend tweede. Bakker is pas 14 jaar en mag dus nog een paar jaar mee in dit veld .Bij de meisjes zorgde de Goudse Lisa Bruijnicx voor verwondering. Ze verpulverde het record wat in 2013 door Bente Paulis was neergezet. Met een gemiddelde tijd van 1:55,1 kwam ze tot 5213 meter. Bruijnicx roeit pas sinds drie maanden. Dat belooft wat voor de komende jaren.

Olympiërs in Toppers estafette
Bruijnicx mocht als winnares later in de middag nog een keer in actie komen. Ze werd toegevoegd aan het internationale gelegenheidsteam voor de Toppers Estafette. Vier teams van toproeiers namen het in estafettevorm tegen elkaar op. Het jeugdtalent belandde in een team samen met drie Olympiërs: Mads Rasmussen, Juliane Elander Rasmussen en Roel Braas. Ze namen het op tegen de zilveren medaillewinnaressen van Rio in de dames dubbelvier. De andere twee teams werden gevormd door roeisters van Project 2020, het initiatief van Nico Rienks.

Het publiek werd vooraf opgezweept door de speakers. De joelende massa genoot van het spektakel. Roeiers die elkaar snel afwisselden, elkaars voeten vast hielden en keihard roeiden. De damesteams gingen tot op het einde gelijk op. Het team met de Denen, Braas en Bruijnicx lag vanaf het begin op kop en bouwde hun voorsprong gestaag uit. Met 3342 meter gaven zij deze jubileumeditie van de Amsterdam World Ergohead de glans die het verdiende.

Fotografie: Michiel Bouwman

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!