Verenigingen

Junioren gaan als ambassadeur en coach aan de slag op hun school

Gaia kwam op RIC roeien en nam vier klasgenoten mee. Ze schreven zich in voor de DiNHo, de roeicompetitie voor de jeugd uit het district Noord-Holland. Ze deden mee aan onderlinge wedstrijden, de Zwaan Kleef Aan toertocht door de stad en de grachtenrace met sportcoryfeeën. Gaia leerde haar vriendinnen roeien en samen gingen ze allerlei roei uitdagingen aan. Uiteindelijk werd Gaia de jeugdcoördinator van RIC en nam de functie van de combinatiefunctionaris over. Wat een mooie cirkel.

Veel van ons zijn waarschijnlijk gestart met roeien doordat je enthousiast bent gemaakt door een vriend, familie, buurjongen of –inderdaad- klasgenoot. Je wordt door een insider direct meegezogen in de kwaliteiten die roeien maar ook de vereniging te bieden heeft.

In de praktijk blijkt dat we voornamelijk sporten omdat we het leuk vinden en dat we naast voldoening ook plezier uit het sporten halen. Dit wetende is er een landelijke actie gestart met clubkadercoaches. In dit programma ligt de focus niet op de technische en prestatieve kant, maar op het veilig sportklimaat, ontwikkelkansen en plezier voor iedereen! Op deze manier willen we iedereen een leven aan het sporten, of eigenlijk aan het roeien, krijgen.

Door COVID-19 is het extra lastig om op scholen binnen te komen en daarom wil de juniorencommissie juist de kleine aanpak om junioren te werven stimuleren. Wat dacht je van een ergometer op het schoolplein, zodra het weer kan, en daag in de pauze je klasgenoten uit om de hardste haal of het hoogt aantal halen met een boek op je hoofd te maken?! Maak het ludiek, laat de conciërge en directie ook meedoen.

Ook kan je met school een afspraak maken dat de ergometer een hele dag in de hal staat en niet mag stil staan. Op deze manier profileert de school zich als sportief en als teamtijgers. Als dit niet mogelijk is laat dan junioren hun klasgenoten uitnodigen op de vereniging om een keer samen in de boot te zitten of ze mee te laten doen aan een schoolroei veld op een wedstrijd zoals op de NKIR begin december.

© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

Gebruik deze winterse maanden om samen met de junioren van jouw vereniging na te denken over deze acties en in gesprek te gaan met de scholen. Hiermee zorg dat je zodra het weer kan je de acties echt uit kunt gaan zetten en wellicht je jaargenoten ook warm kan maken vor het echte werk: roeien in een boot! Maak teams, geef als vereniging een aantal lessen cadeau en roei wedstrijden tegen andere teams van scholen in de buurt.

Junioren van de vereniging als ambassadeurs èn coach, beter kan niet. Doe jij mee?

Hieronder een overzicht van documenten en handige links die kunnen worden geraadpleegd over hoe je schoolroeien het beste kunt aanpakken op jouw vereniging:

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!