Verenigingen

Kastelentocht 2016

Op zondag 12 juni 2016 wordt voor de negende keer de Kastelen ‘puzzel’ tocht verroeid. Deze tocht wordt georganiseerd door de Nieuwegeinse Roeivereniging De Doorslag en staat dit jaar voor het eerst open voor deelnemers van andere verenigingen.

De tocht bedraagt in totaal 32,2 kilometer en voert je door het prachtige landschap van het Groene Hart. Echter, het meest aansprekende is dat je bij deze toerwedstrijd gelijktijdig moet puzzelen. Je krijgt een vragenlijst mee die bij een goede oplossing als sleutel dient om bij terugkomst de slagzin te maken. Met alle teams wordt dit samen gedaan zodat iedereen tot het laatste moment gelijke kans heeft. Het eerste team dat de slagzin weet te raden, wint de Kastelentochtprijs.

“We hebben zo’n prachtig stukje roeiwater en een hele mooie omgeving waardoor we besloten om hier ook een puzzeltocht te organiseren”

Initiatiefnemer van deze toertocht is René van Haarlem. Toen hij een jaar of tien geleden meedeed aan de Pannenkoekentocht – een door de Viking georganiseerde puzzeltocht – vond hij dit zo leuk dat hij zich afvroeg waarom De Doorslag niet zelf zo’n tocht had. En zo geschiedde.

‘’In 2008 hebben we deze toertocht voor het eerst georganiseerd voor leden van de De Doorslag,’’ vertelt René. ‘’We hebben zo’n prachtig stukje roeiwater en een hele mooie omgeving waardoor we besloten om hier ook een puzzeltocht te organiseren. De eerste keer maakten we gebruik van de ‘Viking-vragen’ en daarna hebben we de tocht op eigen gelegenheid gemaakt. Dankzij de gastvrijheid van roeivereniging Viking roeiden we eerst met wherry’s van Viking, maar tegenwoordig met eigen boten.’’

De Kastelentocht ontleent zijn naam aan de twee kastelen die zich in IJsselstein en Montfoort bevinden. Uiteraard zijn dit twee van de hoogtepunten die de tocht rijk is, maar de omgeving heeft nog veel meer te bieden.

‘’De toertocht begint in Nieuwegein en via het Merwede-kanaal roei je naar IJsselstein (stein = kasteel) waar de Hollandsche IJssel stroomt en vanwaar je al slingerend het Groene Hart in vaart. Uiteindelijk bevindt het verste punt en tevens keerpunt zich in Montfoort, gelegen op zo’n 16 kilometer roeien. Via dezelfde vaarroute vervolg je dan de weg weer terug. Omdat je zowel op de heenweg als op de terugweg alleen vragen hoeft te beantwoorden over de omgeving aan stuurboordzijde, kan je echt aandachtig naar de omgeving kijken en hoeft geen enkel detail je te ontgaan. In alle rust zijn de vragen te beantwoorden en op een handvol plaatsen heb je de gelegenheid om uit te stappen en de omgeving te verkennen. ‘Hoe heet dit vaarkanaal?’, ‘Voor welke bewoners geldt artikel 461 niet?’ en ‘Wat stond er op het fundament naast de camping?’, zijn voorbeelden van vragen die je kan verwachten. Ook wordt aangegeven tussen welke brug, sluis of jachthaven je de vragen moet kunnen oplossen. Op deze manier weet je in ieder geval al een beetje waar het goede antwoord te vinden is.‘’

‘’Uiteindelijk neemt dit al met al behoorlijk wat tijd in beslag en daarom begint de tocht om 9 uur ’s ochtends. Vanaf De Doorslag vertrekken alle deelnemende ploegen om de vijf minuten. Uiterlijk om 17.00 uur wordt iedereen weer bij De Doorslag verwacht. In de kantine ontvangen alle deelnemers de sleutel die de slagzin maakt en daarmee dus de winnaar! Uiteindelijk worden dan alle antwoorden op groot scherm gepresenteerd. Overigens is er een maximale capaciteit van vijftig roeiers om deel te kunnen nemen aan het diner, maar de tocht kan ook gevaren worden zonder dat je deelneemt aan het diner.’’

“Al met al wordt dus een mooi tochtje in een lekker zomers weertje, waarbij je hersens ook nog eens goed aan het werken worden gezet”

Ondanks dat je niet in ieder boottype mag starten vergroot je de kansen op de hoofdprijs als je een grotere ploeg hebt, immers de meer ogen je hebt, des te meer je ziet. ‘’De tocht staat open voor Wherries, C2+, C3+ en C4+ boten. Op onze vereniging is genoeg ruimte voor botenwagens en om alle boten te herbergen. Dit vormt dus geen enkel probleem. Voorheen vond de tocht overigens plaats in oktober, maar vanwege het weer hebben we het nu verzet naar juni.’’

Al met al wordt het dus een mooi tochtje in een lekker zomers weertje, waarbij je hersens ook nog eens goed aan het werk worden gezet. ‘’Niet meer dan logisch dat we er als toer- en faccie veel zin in hebben,’’ aldus René van Haarlem namens de toercie.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!