Verenigingen

KNRB toertocht over Groningse maren en diepen

Door: A.C. van der Graaf.

Op de Groningse maren zijn eind april totaal 124 roeiers door het prachtige, zo nu en dan bevende Groninger landschap aan het roeien. Voor het eerst heeft de toercommissie van de KNRB driedaagse roeitochten over de Groninger maren en diepen georganiseerd.

De tocht was in 2020 al gepland maar kon tot nu toe niet geroeid door de coronapandemie. Traditioneel heeft de KNRB naast de wedstrijdroeiers een groot aantal recreatieve roeiers. De toercommissie van de roeibond organiseert voor deze groep elk jaar meerdaagse tochten in Nederland en in het buitenland. Ze levert de boten, verzorgt het onderdak en het vervoer naar de tussenstops. De boten zijn klassieke wherries met twee roeiers een stuurman en navigator. De driedaagse tocht is 93 km lang en voert van Appingedam via Onderdendam en Baflo naar Zoutkamp, en via het Reitdiep terug naar Groningen, de stad die van oudsher haar centrale positie op het water heeft.

De Groningen maren en diepen zijn de van oudsher aanwezige kanalen en riviertjes die de dorpen en steden van het Groninger land verbinden. Via deze waterwegen werden van oudsher de goederen over het water vervoerd.

De tocht is een kennismaking met de oude en hedendaagse geschiedenis van het Groninger Land. Oude geschiedenis zoals te zien in de wierdendorpen, Baflo,  Eenrum en Leens, de borgen en de mooie oude sluizen en gemalen. De hedendaagse geschiedenis is zichtbaar in de nieuwe sluizen en gemalen op het Hogeland. Deze nieuwe sluizen en gemalen hebben als functie de waterhuishouding van de door gaswinning verzakte gebieden onder controle te houden en worden beheerd door het waterschap Noorderzijlvest.

KNRB toertochten

De toercommissie van de KNRB stelt elk jaar weer mooie toertochten samen, ook in het buitenland. De voorjaarstocht is in Groningen, de zomertocht in Tsjechië en Duitsland en de najaarstochte in Polen en Duitstland. OP KNRB.nl vind je een uitgebreid overzicht van het programma en de mogelijkheid om in te schrijven.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!