Verenigingen

Kop d'r veur en Wie goan deur

Er is in het Gronings de uitdrukking Kop d’r veur. Het wil zo iets zeggen als houd moed, ga ervoor, hou vol. Dat zeiden de bestuursleden van de Delfzijlster roeivereniging Neptunus tegen elkaar, nadat in de nacht van 7 op 8 december 2018 de vereniging volledig in de as gelegd was: Kop d’r veur en Wie goan deur.

Wie de gitzwarte puinhoop destijds heeft gezien, had hetwaarschijnlijk niet voor mogelijk gehouden. Bijna een jaar verder is Neptunus weereen actieve roeivereniging met een gezellige kantine, een bar, de geur vankoffie en zweet, kleedkamers en containers met boten op stellingen. Roeierslopen heen en weer tussen het clubgebouw en de steiger aan het Damsterdiep. Desteiger is een van de weinige bezittingen van de vereniging die aan de vlammenontsnapte. Het is allemaal klein en sober, maar het is er. En het werkt.

Beloftes waargemaakt

Voorzitter Nathalie Folkers: “We wisten meteen na de brand:dit kan niet het eind betekenen van de vereniging. Maar je moet ook een beetjegeluk hebben.” Vlak na de brand boden verschillende bedrijven hun medewerkingaan om een complete bedrijfsunit, stellingen en zeecontainers te leveren. Hetis allemaal waargemaakt. Binnen een week kon het bestuur aan de gemeente eenplan van aanpak inclusief begroting presenteren. De gemeente was uiterstbereidwillig en nam verschillende kosten voor haar rekening. Op 21 april 2019 konNeptunus de nieuwe tijdelijke locatie openen.

Vier op het dak

De vloot was een ander verhaal. De uitkering van debrandverzekering bedroeg ongeveer driekwart van de boekwaarde en gaf slechtsdekking voor de aanschaf van drie nieuwe boten als vervanging voor de verbrandedertig. Uit het hele land werden boten aangeboden, maar het bestuur is nietdirect op alle aanbiedingen ingegaan. Folkers: “We wilden eerst inventariserenwat het aanbod was en wat we dachten nodig te hebben, gezien onze beperkteruimte. Een gladde vier kan niet eens in de loods, die ligt nu op het dak. Enkelenieuwe boten konden we aanschaffen door giften van fondsen als de MauritsFundatie, stichting Jonkheer Rhijnvis Feith en het SNS Fonds Eemsmond. Roeigoedbood ons een dubbeltwee aan. Een anonieme gever betaalde twee jeugdskiffs voorons. Uit Zwitserland hebben we een tweedehands botenwagen gekocht.”

Nieuwe accomodatie

Het lijkt misschien of het Neptunus allemaal is komen aanwaaien,maar de vereniging heeft er hard aan getrokken. Eenjaar lang hebben bestuur en leden geklust en acties gevoerd, waren ze aanwezigop markten en sportevenementen, organiseerden ze een crowdfundingactie en eenloterij, en ga zo maar door.  

Intussen is de planning voor een nieuwe accommodatie gaande. Het ontwerp is klaar en positief ontvangen door de gemeente, nu kan het de formele vergunningsprocedure in. De gemeente wil die graag voor de gemeentelijke herindeling van 2021 realiseren. Er zit dus druk op de ketel. “Maar,” zegt bestuurslid en materiaalman Wibo Roolvink, “dat is ook een groot voordeel. Al komt het wel op het bordje van het bestuur te liggen.” 

Saamhorigheid

Ondanks de wissel die de brand op de bestuursleden heeft getrokken, is Folkers positief: “Dat we met elkaar weer de boel hebben opgepakt, heb ik ook heel mooi gevonden. Er was al saamhorigheid onder de leden, maar de club is nog hechter geworden.” Met de nieuwe accommodatie hoopt Neptunus meer leden te trekken. Folkers wil graag nog kwijt dat Neptunus dankbaar is voor alle hulp uit de hele roeiwereld. “We konden helaas niet alles gebruiken,” zegt ze haast verontschuldigend, “maar wat we allemaal kregen aangeboden, dat is hartverwarmend.

Uit: Roei! 
Rubriek: roei!vereniging
Tekst: Paul van Heugten
Foto’s: Paul van Heugten

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!