Verenigingen

Nationale Roeiweek van start

Zaterdag is de Nationale Roeiweek begonnen en hebben verschillende verenigingen open dagen georganiseerd om nieuwe leden te werven. Vandaag spreken, we met Theo Patocka over de open dag die zij bij RV De Kogge hebben georganiseerd.

Kan je ons eerst iets vertellen over RV De Kogge?

De vereniging bestaat inmiddels 15 jaar en is opgericht door een aantal roei-enthousiasten. Zij vonden dat er in West- Friesland ook gelegenheid tot roeien moest zijn. Ze vonden een plek in Medemblik en daar is de vereniging nog steeds gevestigd, in Onderdijk, een deelgemeente. Na wat omzwervingen in de gemeente kreeg de vereniging een mooie plek aangewezen. Het gebouw is voor het merendeel door leden zelf gebouwd o.l.v. een oud projectmanager uit de woningbouw. Heel bijzonder was dat we bij de bouw van het clubhuis veel praktische hulp en ondersteuning in vele vormen kregen van inwoners van Onderdijk. Iets waar de vereniging nog steeds dankbaar voor is. De vereniging heeft ongeveer 80 leden, zowel recreatieve, als meer sportief aangelegde roeiers, waaronder een wedstrijdteam.

Wat maakt jullie plekje zo bijzonder?

Het clubgebouw ligt aan mooi vaarwater, dat toegang geeft tot de mooie natuur, tot sloten en vaarten in de ruime omgeving van Medemblik. Die stad zelf is ook goed te bereiken en een “rondje Medemblik” is dan ook een geliefde roeiroute, net als een ‘rondje Oostwoud’, dat de roeiers door prachtig oer-Hollands landschap voert.

Wat is jou rol binnen de vereniging?

Ik ben nu 6 jaar lid en heb het genoegen gehad mee te kunnen werken in het bouwproject tot en met de oplevering, als lid van de bouwcommissie, die de voorbereiding op zich nam en als voorzitter van het bouwteam dat het gebouw neerzette. Sinds vorig jaar mei ben ik voorzitter van de vereniging.

Hoe ben je met roeien in aanraking gekomen?

Voordat ik lid werd van de Kogge ben ik nooit actief met sport bezig geweest, ik heb wel jaren lang gezeild, dat verklaart misschien waarom de roeisport me aantrok: water en beweging een ideale combinatie om gezond te blijven op wat gevorderde leeftijd. Dat is ook precies wat de roeisport me gebracht heeft: een gezonde bewegingssport, met nauwelijks risico’s voor blessures’. En zeker zo belangrijk: het lidmaatschap van een leuke, actieve en gezellige vereniging.

Afgelopen zaterdag hadden jullie een open dag, hoe was dat?

Wij vinden het belangrijk om twee keer per jaar Open Dagen te houden, waar geïnteresseerden welkom zijn om kennis met de roeisport en uiteraard met de vereniging te maken. De geplande open dag in april hebben we helaas moeten annuleren, maar gelukkig hebben we afgelopen zaterdag wel een hele leuke dag kunnen organiseren. Om er voor te zorgen dat de geïnteresseerden geen risico liepen hebben we dag in drie tijdvakken opgedeeld. Bezoekers kregen een tijdvak toegewezen, waarin de kennismaking verloopt. Ze krijgen een rondleiding en gaan roeien onder leiding van een instructeur.

Wat hopen dat deze open dag gaat opleveren voor de vereniging?

We willen vooral dat mensen een goed gevoel over houden aan de dag en dat de roeisport er niet alleen is voor jongere competitieve mensen, maar beslist ook voor recreatieve roeiers van bijna alle leeftijden, die de gezondheid van hun lichaam en geest kunnen ondersteunen en versterken in een veilige sport. Natuurlijk hopen we hierdoor dat er ook nieuwe leden zich aanmelden mij de vereniging!

Meer weten over RV De Kogge? Neem dan een kijkje op hun website.

De Nationale Roeiweek duurt nog tot en met zondag 30 augustus. Op onze website vind je meer informatie over de verschillende activiteiten bij verenigingen. Heb jij mee gedaan aan een acitiviteit of organiseert jouw vereniging een activiteit? Deel dan jou foto met ons! Je kan ze sturen naar [email protected]

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!