Verenigingen

Nereus, het boegbeeld van studentenroeien

In Nederland kent men de wereld van studentenroeiverenigingen maar al te goed. World Rowing schreef een artikel over ASR Nereus om buitenlanders inzicht te bieden in de unieke Nederlandse roeiwereld.

Mejuffrouw Juul Leijsen, Secretaris der ASR Nereus, legt uit hoe het studentenroeien anders is dan in het buitenland: “In tegenstelling tot de universiteitsclubs in veel andere landen hebben onze verenigingen studenten van verschillende universiteiten bij elkaar. In plaats van het vertegenwoordigen van hun universiteit, vertegenwoordigen roeiers hun vereniging. Zodra ze lid zijn van Nereus,” zegt Leijssen, “maken we geen onderscheid in de selecties op basis van de universiteit. Waar het om gaat is of je hard kunt roeien.”

Studentenroeien in Nederland is ongelooflijk populair. Het is een sport vol traditie en historische betekenis. Daarnaast zoomt Leijssen in op de belangrijke rol van studentenverenigingen in het ontwikkelen van nieuwe olympiërs: “Kijk maar naar de Holland Acht en Holland Vier, alle roeiers uit deze boten komen oorspronkelijk bij een studentenvereniging vandaan. Sommigen van hen zijn al wel als junioren begonnen, maar anderen stapten voor het eerst in de boot tijdens hun studentenperiode. Het geeft de kracht van het studentenroeien in Nederland aan.”

Het hele interview moet je echt lezen! Dus klik hier voor het volledige interview op World Rowing

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Edwin Zijp (Orca) verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2023

Nieuws

De 24 uur van de Rotte: een unieke roeimarathon tijdens de kortste nacht van het jaar

Nieuws

Van Oord WinterWedstrijden: uitslagen & foto's

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!