Verenigingen
Restyling Utrechtse roeiclubs
De drie Utrechtseroeiverenigingen hebben zichzelf in een nieuw jasje gestoken. Door de groei vanhet aantal leden was roeiaccommodatie De Driewerf te klein geworden. Ook washet gebouw toe aan modernisering. Wethouder Maarten van Ooijen en diverse ledenvan de gemeenteraad hebben het vernieuwde gebouw zaterdag 12 januari geopend.
Bijzonder is dat op hetdak van De Driewerf zonnecollectoren en een zonneboiler zijn geplaatst. Dezeenergieconstructie, ontworpen door roeier en energietransitie-expert Erik Lysen,zorgt voor een jaarlijkse besparing van honderden kubieke meters aardgas voorde douches. In de zomerperiodes kan volledig op zonne-energie worden gedoucht.
De Driewerf wordt gedeeld door de studentenverenigingen Triton en Orca en door roeivereniging Viking. Ruim honderd jaar geleden werd de roeiloods van Viking geopend in aanwezigheid van het bestuur van Triton. ‘Nu zitten alle roeiers al tientallen jaren in één pand en werken we goed samen,’ zegt Viking-voorzitter Nieske Castelein.
Vanuit het gebouw aan hetMerwedekanaal beoefenen ruim 2500 Utrechtse roeiers met plezier – en metinternationale successen – hun sport: jong en oud, van recreatief tot topsport.Bij de opening van De Driewerf waren dan ook drie generaties roeiers betrokken.Daarmee willen de clubs duidelijk maken dat roeien ook een breedtesport is. Hetoudste ere-lid van Viking, de 88-jarige Hein van Drogenbroek, roeide samen metde 15-jarige Tobias van Aken en de studentleden Anna van Swieten (Triton) enSjoerd Banken (Orca) naar het vlot voor De Driewerf om het vernieuwde gebouwofficieel te openen.
Triton is blij met denieuwe faciliteiten, zegt voorzitter Paul Beele. ‘Het gebouw is verbeterd enverduurzaamd. We hebben er extra ruimte in ons krachthonk bij, waardoor weefficiënter kunnen trainen. Ook hebben we nu meer ruimte in onze zaal enkeuken.’ Orca-voorzitter Bart Vollebergh vult aan: ‘Voor ons zijn debestuursruimtes verbeterd en we zijn erg blij met de energiebesparing die wegaan merken. We hebben nu ook een betere toegang naar het water en naar deloodsen toe.’