Verenigingen

Roeiend de Atlantische oceaan oversteken voor het Vrouwenhart

In december 2020 gaan vier Nederlandse vrouwen, onder de naam Atlantic Dutchesses, de uitdaging aan om de Atlantische oceaan over te steken. In een negen meter lange roeiboot varen zij 5000 km van de Canarische naar de Caribische eilanden. De vier vrouwen doen mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, evenals Mark Slats & Kai Wiedmer en The Dutchess of the Sea. Vandaag spreken Iris Noordzij, Renate de Backere, Melissa Vooren en Marieke le Duc-Bouwense over hun avontuur.

De Talisker Whisky Atlantic Challenge is een roeirace die sinds 2013 wordt georganiseerd door Atlantic Campaigns. In één tot twee maanden tijd zullen ze de overtocht maken: met zijn vieren, op eigen spierkracht en zijn al die tijd zelfvoorzienend. Deze wedstrijd wordt niet voor niets ‘the world’s toughest row’ genoemd.

Uitdaging

Even voor het perspectief: meer mensen hebben de Mount Everest beklommen dan een oceaan over geroeid. Het avontuur is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. De komende tijd staat in het teken van navigatie, eerste hulp op zee en overlevingscursussen. Ook moeten Iris, Renate Melissa en Marieke in topvorm zijn om deze fysieke uitdaging aan te kunnen. Er wordt fulltime getraind door de vier dames, thuis, in de sportschool en in de boot.

De tactiek voor de race is heel simpel: twee uur roeien en dan twee uur rusten, elke dag weer, 40 tot 60 dagen lang. Deze shifts worden in tweetallen gedaan zodat de boot altijd in beweging is. Er wordt niet gestopt, zelfs niet voor een kerstmaaltijd of een glas champagne met oud en nieuw. Tijdens de twee uur durende rust in een van de twee kleine cabines voor en achter op de boot, moeten de dames ook nog eens minimaal 4.000 kcal per dag consumeren. “Dat hoeft geen probleem te zijn.” zeggen de dames. “Met de inspanning die we leveren zullen we zo’n 6000 kcal verbranden.” De allergrootste uitdagingen zijn zeeziekte, uitputting en tien meter hoge golven.

Atlantic Dutchesses

Voor het goede doel

De Atlantic Dutchesses willen aandacht vragen voor het Vrouwenhart. Elke dag overlijden 57 vrouwen aan hart en vaatziekten en is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Symptomen van hartfalen kunnen anders zijn bij vrouwen dan bij mannen en daarom steunen Atlantic Dutchesses wetenschappelijk onderzoek naar het vrouwenhart. Geef om het Vrouwenhart.

De naam van de boot waarmee de vier vrouwen de oversteek gaan maken heet dan ook de Queen of Hearts en is dus niet zomaar gekozen; deze verwijst naar het onderzoek naar het vrouwenhart wat geleid wordt door Hester den Ruijter in het UMC Utrecht.

Het doel is heel bewust gekozen, omdat een van de vorige teamleden door haar werk als laborante met het onderzoek in aanraking kwam. Marieke vult aan: “De tante van mijn man heeft op haar 46ste een hartaanval gehad, wat voor haar echt out of the blue kwam. Ze is zelf in de auto gestapt en naar de huisarts gereden, waarna ze met loeiende sirene naar het ziekenhuis is gebracht en meteen is behandeld. Het is goed afgelopen en heeft ze zich na de ingreep zo goed weten te herstellen dat ze zeven maanden na haar hartaanval een wandelmarathon heeft uit kunnen lopen. De signalen, waarvan ze over had gehoord in de EHBO-cursus die ze gelukkig kort daarvoor had gehad, herkende ze, wat haar deed handelen.  Met name haar jonge leeftijd deed haar twijfelen of dit nu wel echt de symptomen waren van een hartaanval en ze heeft geen andere eerdere signalen als zodanig opgemerkt.”

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: elf medailles

Nieuws

TeamNL Roeien op World Cup I: Dag 2

TeamNL Roeien

TeamNL Roeien op World Cup I: de Heats

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!