Verenigingen

Roeiershuis: Elysion t.z.t.

Aan de Willem Buytewechstraat in Rotterdam West bevindt zich het oudste nog bestaande wedstrijdroeiershuis van Skadi. Op voorhand een unieke locatie, want het is de enige straat die haaks staat op de Euromast. Huidige bewoner Jazz Legen vertelt hoe dat er precies aan toe gaat en geeft een kijkje in de geschiedenis.

Huize Elysion t.z.t. is gevestigd op nummer 177 van deze bijzondere straat en biedt al 35 jaar onderdak aan 9 Skadianen, zowel mannen als vrouwen. “In 1981 zijn toenmalige huisgenoten op zoek gegaan naar een nieuw huis,” begint Jazz. “Het oude huis was volledig uitgewoond en droeg de naam Tartaros, wat ‘de hel’ betekent. Toen ze naar de Willem Buytewechstraat verkasten, kreeg het huis een nieuwe naam. Dit werd Elysion, wat staat voor ‘weide voor de hemelpoort’. De toevoeging t.z.t. is verzonnen, omdat het oude huisnummer 262 was. De betekenis daarvan is dat je ‘te zijner tijd het huis zal verlaten en naar de hemel gaat’. We zijn met andere woorden ‘Tartaros ontstegen’, wat een belangrijke uitspraak binnen ons huis is.”

“Om hier te wonen moet je een geschiedenis in het wedstrijdroeien hebben”

Al 35 jaar brengt Elysion t.z.t. wedstrijdroeiers voort. In het verleden hebben o.a. oud-Varsitywinnaars Reinier Spillenaar Bilgen (2015), Michiel van der Horst (2001) en Mendel Vergunst (2001) hier gewoond. “Om hier te wonen moet je een geschiedenis in het wedstrijdroeien hebben. Niet iedereen heeft zich echter alleen bewezen als roeier. Ook hebben er stuurtjes gewoond, coacht oud-Elysionner Wouter Weerheijm al ruim 25 jaar op Skadi en is mede-oprichter Geert-Jan Leest eveneens mede verantwoordelijk voor de oprichting van de Rottebokaal. Laatstgenoemden hebben vorig jaar ook beide een boot mogen dopen.”

In het huis wonen zes heren en drie dames. De keuze voor deze verdeling is gebaseerd op een afspiegeling van vroeger. “Het idee was dat er eerlijke verdeling bestond van drie zware roeiers, drie lichte roeiers en drie dames. De mannen hebben dus altijd de overhand en dit is een bewuste keuze. Je wilt uiteindelijk natuurlijk niet teveel gezeik hebben. Wie nieuw  komt, is dus ook afhankelijk van wie er vertrekt. Als er een kamer beschikbaar is nodigen we vaak de eerstejaars uit om te komen eten. Uiteraard is het belangrijk dat we een klik met de nieuwe persoon hebben. Potentie hebben we daarnaast ook hoog staan. Als iemand hard wil gaan roeien heeft dat zeker de voorkeur.”

“Bijna iedereen heeft een kamer van 20m2 voor zichzelf. Voor studentenbegrippen best groot”

Om zo’n groep te herbergen moet het huis over behoorlijk wat ruimte beschikken. Met 4 verdiepingen en in totaal 9 slaapkamers voldoet het ruimschoots aan de eisen van de studenten. “Bijna iedereen heeft een kamer van 20m2 voor zichzelf. Dat is voor studentenbegrippen best groot. Alleen de jongste moet het met een kleine kamer doen, maar dan heeft hij wel de eer om de poster van Kim Basinger gezelschap te houden. Dat is echt een relikwie en daar mag ook absoluut geen kast of kledingrek voor gezet worden. Voor de rest hebben we buiten alle slaapkamers nog een televisiekamer en een eetkamer.

De eetkamer is ons Varsitymuseum, waar alle posters van de Varsity vanaf de 99e editie hangen. Tevens prijkt een blikkenlijst aan de muur. Hier staan alle blikken op die door de bewoners behaald zijn, gedurende de periode dat ze in Elysion t.z.t. woonden. Dit kon af en toe wel een dingetje zijn. Vrij recent woonden Varsity-winnaar Reinier Spillenaar Bilgen en voormalig bondsroeier Thijs van Luijk hier bijvoorbeeld allebei. Hoewel Thijs (ook door zijn verleden als juniorenroeier) al met al meer blikken heeft dan Reinier, voerde Reinier toch de lijst aan, omdat hij gedurende zijn tijd in het huis meer heeft geblikt. Tot slot hebben we een oud-huisgenoten bord, waar elke bewoner met pasfoto op hangt.”

“Als we niet intraining zijn, trappen we daar af met ons huisdrankje, een kopstootje”

Hoewel er altijd iets te beleven valt in het roeiershuis zijn er aantal vaste momenten in de agenda genoteerd waarbij iedereen present is. “Iedere maandag eten we met elkaar en gaan we aansluitend naar ons stamcafé: Café de Ooievaar. Als we niet intraining zijn, trappen we daar af met ons huisdrankje, een ‘kopstootje’. Dat is een biertje met een Ketel 1 jenevertje. Naast de voordeur turven we hoe vaak we een bezoekje brengen aan ons stamcafé. Behalve deze wekelijkse uitjes hebben we ook ieder jaar een blikkenborrel bij ons thuis. Daar komen ook veel oud-huisgenoten op af. Alle winnaars vertellen mooie verhalen bij de gewonnen blikken en de blikkenlijst wordt dan weer helemaal bijgewerkt. Tot slot vindt in deze periode altijd een kerstdiner plaats met dates. Al met al een actief huis vol historie en traditie, met nog voldoende nieuwe plannen voor de toekomst.”

Wil jij vertellen hoe het in jouw roeiershuis gaat, stuur een mail naar [email protected]. We kijken uit naar je verhaal!

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!