Verenigingen

Roeiershuis: Huize Helmers heeft een bijzonder toilet en bijzondere billen (tegen de muur)

Het oudste huis van de studentenroeivereniging Pelargos in Den Haag is Huize Helmers. Een groep Pelargianen wilde samenwonen en zo kwam in 2010 Huize Helmers in beeld. Eigenlijk zijn het twee huizen, Helmersstraat 82 en 86. Maar ook op 84 wonen Pelargianen. Een gezellige boel in het Zeeheldenkwartier.

Roeien.nl spreekt met Marli Kooistra, voorzitter van Pelargos en bewoonster van 86. “Wij zijn met z’n zessen, vier mannen en twee vrouwen. Van oudsher is het wel een huis met veel actieve leden.” Afgelopen driekwartjaar verhuisden vier van de zes bewoners, dan start de zoektocht naar nieuwe roomies, een sollicitatieprocedure volgt. “In het mooiste geval word je gevraagd,” vertelt Marli. “Als we iemand op het oog hebben, benaderen we die en krijg je een uitnodiging voor een diner. Ook organiseren we openhuisavonden, de ene keer voor mannen, de andere keer voor vrouwen. Afhankelijk van wie we zoeken. Daarna spreken we de kandidaten nog apart.” Marli benadrukt nogmaals dat je écht actief moet zijn binnen de vereniging. “En het liefst hebben we een eerstejaars want die blijven wat langer,” zegt ze lachend.

“Het toilet is top! Een soort minimuseum met allemaal gebraste spullen. Het is zo klein, dat je altijd met de deur open zit”

Bonden
Op 86 wordt iedere avond gezamenlijk gegeten. In de piepkleine woonkamer, 4m2, staat een veel te grote bank en een nog grotere televisie (in verhouding tot de ruimte dan -:)) die werkt op een ouderwetse kabel. “Niemand mag de kabel aanraken, want dan hebben we geen beeld meer. Meestal kijken we met z’n allen een filmpje, want er is niet zo veel op televisie.” Of er nog een favoriete serie wordt gekeken? “Eh, nee, o jawel.” Marli begint te lachen. “Temptation Island wordt op het moment goed gevolgd.”

De ‘enorme’ woonkamer in Huize Helmers

Op 86 wordt ook heel serieus gestudeerd, vertelt Marli. “We zoeken naar een mooie balans. Als we tentamens hebben gehad, laten we de stress achter met een ontspannen huisavond. Een van de slaapkamers heeft een grote tafel. Daar doen we gezellig kaarsen aan, we kopen spelletjes bij de kringloop. Het zijn avonden dat je met elkaar bondt.” De pyjamaparty, die op de site staat is echt een vrouwending. “Dat doen we met nummer 84 want daar wonen vier vrouwen.” Pelargos heeft geen eigen sociëteit, dus is stamkroeg Momfer de Mol, dé ontmoetingsplek voor Pelargianen. “Woensdagavond is onze vaste borrelavond en supergezellig. Maar ga je op een andere dag, dan kom je altijd wel iemand van de vereniging tegen.”

Toiletmuseum
Tot nu toe blijft nummer 82 onderbelicht. In de benedenwoning leven twee mannen. “Het aanrecht staat soms tot de kastjes volgestouwd met afwas, maar zolang de weg naar de tuin maar vrij is. Dat is het belangrijkste,” zegt Marli lachend. De diepe tuin (70 m2) is heerlijk. “En het toilet is top! Een soort minimuseum met allemaal gebraste spullen. Het is zo klein, dat je altijd met de deur open zit. Voordat je gaat zitten eerst even schoonmaken en als je dan het lichtknopje aandoet, gaat de muziek aan.”

 

Beide huizen zijn eigenlijk een soort museum. Nummer 82 heeft een blikkenlijst op de muur en alle blikkenborrels. Op 86 hangt de overloop vol met posters, aan het plafond hangen de gebraste dassen en verenigingen die Huize Helmers bezoeken zetten hun naam op de muur. En alle bewoners die het huis verlaten, dopen hun billen in de verf en laten een afdruk achter op de muur in de woonkamer. “Dit alles maakt het écht een Pelargoshuis!”

Ook de slaapkamerdeur van Marli is een heuse blikvanger. Of zoals ze het zelf zegt “hij valt redelijk op.” Op haar deur staat namelijk een enorm grote piemel. “Op mijn constitutieborrel zag ik opeens mijn deur staan, door de piemel herkende ik ‘m.” Het bestuur van Gyas had de deur uit Huize Helmers gehaald en meegenomen als cadeau. Natuurlijk werd de deur voorzien van een persoonlijke handtekening ‘aangeboden door het bestuur van Gyas – Gyas wint de Varsity.’ Met de limo van het bestuur kwam de deur weer terug op 86. “Ik vind het wel lachen,” vertelt Marli.

 

Regelmatige controles van de huisbaas zijn er niet want het is een redelijk stil huis. Kan de huisbaas de aankleding van 82 en 86 waarderen? Marli: “Ja hoor, hij vindt het wel grappig.” En goedkoop ook, want er mag niet geschilderd worden. “Nee, zeker niet. Dat is zonde. Het is de geschiedenis van de huisbewoners en we hopen dat de geschiedenis steeds verder wordt uitgebreid.”

Guus
Roeien.nl wil als laatste nog even weten hoe het met Guus is. “Guus?” vraagt Marli. Via José van Veen, van de Rio vrouwen acht en Pelargiaan, weet roeien.nl dat er zelfs een Facebookpagina voor het huiskonijn, Guus Helmers, is. “O, die Guus, die is overleden. Maar we zoeken een nieuw huiskonijn, want het is wel heel leuk!”

Heerlijke tuin op nummer 82!

Foto’s Huize Helmers

 

 

 

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!