Verenigingen

Roeiershuis: Poststraat 36 Neushoorn met slipjes

Midden in het centrum van Tilburg staat sinds 1985 hét fundament van het Tilburgse wedstrijdroeien: roeihuis Poststraat 36. Hier wonen negen mannen die ieder jaar op nationale én internationale roeiwateren op zoek zijn naar succes. We spreken Jochem Kostelijk, vier jaar bewoner van Poststraat 36.

Binnen valt op dat de huiskleur mintgroen is. Dit is eigenlijk per toeval zo ontstaan. ‘Zo’n dertig jaar geleden werd er besloten om het huis maar weer eens te gaan verven. In de kelder werden een paar potten verf gevonden, alles werd gemixt en toen was het mintgroen,’ vertelt Jochem. Daarnaast loop je op de Poststraat regelmatig tegen een neushoorn aan, op het huis staat hij zelfs, natuurlijk in mintgroen geschilderd, op een rolluik. Wat is dat toch? Jochem: ‘De neushoorn is onze spirit animal. Het is een beest dat zowel op het land als op het water heerst.’ In het huis hangt ook een enorme neushoornkop. Hier worden verlaten slipjes van de gasten achtergelaten ?

‘De kracht van de Poststraat 36 is dat we allemaal hetzelfde doel hebben en elkaar helpen en stimuleren om dit te bereiken. Of je nu hier binnenkomt als 18-jarige eerstejaars of als erelid van Odin; iedereen heeft daar baat bij. Hoe je hier in het huis komt? Ieder jaar zijn er weer nieuwe leden op Vidar. De grote sterke gasten nodigen we uit voor een etentje en dan volgt selectie.’
De Poststraat is trots dat het huis al jaren hofleverancier is van de Oude Acht en de Oude Vier. Een Poststrater die stopt met roeien gaat vrijwel altijd coachen, en ook oud-bewoners zijn in veel gevallen nog betrokken met het wedstrijdroeien op Vidar. De mintgroene neushoorn is mede daarom ook in de loods op Vidar terug te vinden, op de taft van een door oud-bewoners gefinancierde Poststraat 36 skiff.

De mannen hebben geen tuin, maar in de zomer is het goed toeven op het dakterras. Met name als de barbecue aangaat met het overheerlijke vlees van slagerij Lejeune. ‘Lejeune is onze hofleverancier, zij hebben het beste vlees van heel Tilburg. We zijn natuurlijk roeiers, letten goed op wat we eten.’ Voor de portemonnee is het voor de studenten overigens een ramp, maar dat hebben de Poststraters er voor over.

Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse kerstdiner. Kosten noch moeite worden gespaard om het beste kerstdiner van Tilburg neer te zetten. ‘Alle bewoners schuiven aan met een date. Sommigen met hun vriendin, de rest met een andere dame,’ vertelt Jochem. ‘Als het iemand niet lukt om een date te regelen, regelen de anderen het wel. Er zit nooit iemand in z’n eentje.’ Het diner bestaat uit negen (!) gangen. Er zijn er niet veel die de laatste gang gehaald hebben. ‘De dates zijn ongeduldig of er is te veel gedronken,’ licht Jochem lachend toe. ‘Het is mij trouwens eenmaal gelukt het einde te halen.’ Een traditie is wanneer een dame voor het eerst op de Poststraat overnacht, er de volgende dag een zelfgebakken appeltaart op tafel moet verschijnen.

Hoewel de mannen natuurlijk ons vaderland trouw zijn en Willy tijdens het eten over de Poststraters waakt, dragen ook internationals bij aan de cultuur op de Poststraat. Na twee Turkse uitzendingen van een Poststrater naar een WK U23, is er nu een Ierse huisjongste. Adam Greene zet iedere week een gezonde maaltijd op tafel, zoals iedereen dat moet doen, maar heeft ook extra taken. Een van deze taken is om af en toe een doekje over de tafel te halen, om te voorkomen dat net als in 2007 Rob Geus voor de deur staat. Hoewel de mannen toen erg schrokken van de hoeveel toegestane bacteriën, lukt het ze niet om het huis spic en span te houden. ‘We maken alles zelf schoon, we doen ons best!’

Verder ‘lenen’ de Poststraters ook graag spullen van andere verenigingen. Jochem: ‘Dat is een studententraditie waar we graag aan meedoen. Een tijdje geleden hebben we een riem van Skadi, waarmee ze de Varsity hebben gewonnen, geruild voor het eerste blik dat Vidar haalde.’

Benieuwd wat Rob Geus vond in de Poststraat 36; kijk hier het filmpje: https://www.dailymotion.com/video/x8cqnp

Jouw uit op roeien.nl? Stuur een berichtje naar [email protected]

Foto’s: Poststraat 36

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!