Verenigingen

Roeiershuis: 't Zwanennest! Studentenhuis zonder douche

Aan het Leidse Galgewater vind je de eerste studentenroeivereniging van Nederland, het Koninklijke Njord. Roeiershuis ’t Zwanennest zit aan Njord vast en bood in de beginjaren onderdak aan roeiers en rugbyers die praeses waren van Njord of L.S.V. Minerva. De band met rugby is er zeker nog, maar de focus ligt nu op het roeien. ’t Zwanennest staat in het Leidse vooral bekend als het studentenhuis zonder douche!

Daar wil roeien.nl alles van weten en belt met Jasper Hoffstedde, vijf jaar bewoner van ‘het Nest’. “Of het bij ons stinkt? Nee hoor, we douchen op de vereniging,” zegt hij lachend. “Vroeger hadden we beneden een douche en later ook op de verdieping. De douche in het onderste gedeelte verdween en boven werd weinig gebruikt. We douchen eigenlijk altijd bij Njord, dus dat bespaart ook nog geld!” Toch zijn er plannen om over een aantal jaren weer een douche aan te leggen. “Het is een levensbehoefte en in de winter door de sneeuw is niet ideaal. Vorig jaar zomer konden we niet douchen bij Njord. Toen hebben we een douche gemaakt van een plastic fles en een tuinslang.”

En hoe zit het met de rugbyers, zijn die weggepest? “Haha… nou, nee dat niet,” vertelt Jasper. “Je mocht hier vroeger alleen wonen als je praeses was geweest en je kon langer studeren. Na het roeien gingen veel presides rugbyen, vandaar. Nu is dat niet meer. De studietijd is een stuk korter, en het natuurlijk verloop hoger.” Jasper vult nog even aan dat oud Zwanennest bewoner Stef Broenink, roeier in het Aegon Nationaal RoeiTeam, eerst rugbyer was. Zijn toenmalige rugbyteam roeide de 100-kilometer en Stef werd ‘gescout’. De rest van de geschiedenis spreekt voor zich!

’t Zwanennest heeft een échte schoonmaakster

Bij ’t Zwanennest hebben de acht mannen een talent voor het maken van rommel. Maar op vrijdag, dan is het huis op z’n best. De mannen hebben namelijk een échte schoonmaakster. Een dame die het volhoudt met het zooitje ongeregeld en als een wervelwind door het huis gaat. “Wij vinden het gezellig met haar. We drinken op vrijdag altijd eerst met z’n allen koffie.” Als de dag van gisteren weet Jasper nog dat hij doodsbenauwd was voor zijn eerste koffie met de hulp. “Het is een leuk uurtje. Nu is ze aan haar knie geopereerd en komt haar dochter. En via haar horen we dat haar moeder op feestjes altijd vertelt over ‘m’n jongens’.” Vanzelfsprekend wordt de hulp flink vertroeteld door de mannen, kerstpakket, verjaardagsbloemen met taart et cetera!

Voor de rest wordt er vrij geheimzinnig gedaan over het wel en wee in ’t Zwanennest. Wat roeien.nl nog wel mag weten is dat er koffie wordt gedronken met het hele huis. Op de wc hangt de quote (het huis hangt er overigens vol mee): ‘Om half 11 is er koffie, en wie dat niet zint is niet zoals wij.’ Wordt er iedere dag koffie gedronken? “Ja, absoluut. We roeien ongeveer tien keer per week. Rond 06.30 uur (!) gaan we het water op en na afloop drinken we gezellig koffie. Maar de half 11 koffie op vrijdag is ‘heilig’. Een legitieme reden om afwezig te zijn is een verplicht college of een tentamen,” aldus Jasper. Met de hand wordt volgens een oud, natuurlijk geheim, recept de koffie gezet. “Altijd Douwe Egberts en vroeger met een schepje Buisman erbij,” lacht Jasper. “Vele liters gaan er per dag wel doorheen.”

Minpunt van ’t Zwanennest is dat er nu een loods in de achtertuin staat en de Rijn niet meer te zien is, maar alles voor de vereniging

Gelukkig wordt er ook flink gestudeerd in Leiden, een geruststelling voor menig ouder. Jasper: “Toen ik hier kwam haalde bijna niemand zijn studiepunten. Onze coach Harmen voerde de regel in dat je niet geselecteerd wordt als je je studiepunten niet haalt. Tot nu toe hebben we allemaal onze punten gehaald. We zijn er op roeiend en studerend vlak flink op vooruit gegaan!”

Via Stef Broenink proberen we nog wat geheimen van ’t Zwanennest te ontfutselen, maar helaas. “What happens in ’t Zwanennest, stays in….”

Jouw roeiershuis in de rubriek? Stuur een mail naar [email protected].

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

TeamNL Roeien

Veertien Nederlandse boten aan de start van World Cup II

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!