Verenigingen

Roeierspaleis De Houtman

Bondsroeiers die samenwonen, juniorenroeiers die gezamenlijk een stekje zoeken of studentenroeiers die met elkaar een pand hebben bemachtigd; de zogeheten roeiershuizen zijn er in alle soorten en maten. Eén van de meest bekende roeiershuizen bestaat al sinds 1983 en behoort toe aan roeiers van Triton. Het huis is volgehangen met roeiposters en in de tuin staat een badkuip die in de zomer als barbecue fungeert. In de loop der jaren hebben hier vele (bekende) Tritonezen gewoond en de plek ademt dan ook een en al traditie.

Het huis is – dankzij de ligging in de Cornelis Houtmanstraat – omgedoopt tot Roeierspaleis ‘De Houtman’ en biedt onderdak aan kat Floffy en liefst zeven leden van de Utrechtse roeivereniging. Desondanks is het niet voor iedereen mogelijk om een ruimte in het populaire pand te bemachtigen. Vrouwen mogen te allen tijde langskomen, maar kunnen nooit aanspraak maken op een kamer. Daarnaast is een andere harde eis dat je minimaal twee jaar moet blijven roeien om er te mogen wonen.

‘’We wonen hier met zeven gasten en iedereen heeft zijn eigen kamer,’’ steekt bewoner Joost van Rietbergen zijn verhaal af. ‘’Van de zeven roeien er momenteel vijf en de andere twee zijn op een andere manier actief binnen de vereniging. Stop je met wedstrijdroeien dan kan hier dus blijven wonen, maar alleen als je echt betrokken blijft bij Triton. Binnen het huis wordt er eenmaal veel over roeien gepraat en we hechten er daarom veel waarde aan dat iedereen volwaardig lid is. Anders wordt de afstand te groot en we willen juist dat ene gemeenschappelijke element dat ons echt bindt behouden.

“Tuurlijk is het misschien wat minder hygiënisch dan een doorsnee huis, maar dat compenseren wij ruimschoots met gezelligheid”

Uiteraard komt er altijd een tijd dat mensen ‘De Houtman’ verlaten en dan is er ruimte voor een nieuwe huisgenoot. Meestal is dat een roeier uit onze eerstejaars zware of lichte acht, puur omdat de kans dat die persoon hier lang blijft wonen het grootst is. Het is echter niet uitgesloten dat een roeier uit de middengroep bij ons intrekt. Eigenlijk is het maar net afhankelijk van hoe het loopt en wie beschikbaar is.’’

Waar de uitverkiezing van een nieuwe huisgenoot niet altijd volgens een vast patroon gaat, is er wel een andere zekerheid te noteren als het eenmaal zover is. Vers bloed betekent een nieuwe huisjongste en die wordt direct welkom geheten met een vast takenpakket. Een gemiddelde vacature op Indeed.nl biedt minder diverse werkzaamheden want de jongste is onder andere verantwoordelijk voor het zetten van koffie, het naar buiten brengen van het vuilnis en hij moet erop toezien dat Floffy genoeg te eten heeft. ‘’Als huisjongste heb je, denk ik, de meest vervelende taak om de deur open te moeten doen zodra de bel gaat. Het huis bestaat uit drie verdiepingen en als je pech hebt, moet je alle trappen een paar keer per dag op en af, een mooie extra training. Daarnaast moet de jongste de huistelefoon opnemen en eventuele boodschappen aan medebewoners doorgeven. Het wil lonen om al wat langer op ‘De Houtman’ te wonen. Overigens is het wel eens voorgekomen dat we meerdere nieuwe bewoners op hetzelfde moment kregen en het dus onmogelijk was om een huisjongste aan te wijzen. Hier hebben we toen de ‘Youngest Games’ op verzonnen, een spel waarbij gedurende zeven weken punten te verdienen waren voor het uitvoeren van huishoudelijke taken. Als je een taak naar tevredenheid had afgerond verdiende je een punt. Degene die na zeven weken het minste punten verzameld had, ging er met de twijfelachtige titel van huisjongste vandoor.’’

Ondanks dat het in eerste instantie misschien niet zo klinkt, is het als jongste meer dan goed vertoeven op ‘De Houtman’. Behalve de extra taken biedt het wonen in dit Roeierspaleis flink wat voordelen. ‘’Alle kamers zijn behoorlijk groot en we wonen vrij goedkoop,’’ vertelt Joost. ‘’De kleinste kamer is zo’n twaalf vierkante meter en de grootste kamer is ongeveer twee keer zo groot. De verdeling van de kamers wordt gemaakt op basis van anciënniteit. De langst wonende heeft als eerste recht op de vrijgekomen kamer en dan begint het doorschuifsysteem. Overigens is het begrip ‘beste kamer’ subjectief. Omdat we geen woonkamer hebben, fungeert de grootste kamer ook als gemeenschappelijk erfgoed. Hier hangt een beamer en kijken we regelmatig samen een film. Knappe jongen als je de boel dan schoon weet te houden. Nee, zelfs als ik de eerste keus zou hebben, houd ik de kamer aan waar ik nu in zit.’’

“Al met al heeft Roeierspaleis ‘De Houtman’ niet alleen binnen de roeiwereld al de nodige roem vergaard, ook in andere delen van Utrecht en omstreken zijn de bewoners inmiddels geen onbekenden meer”

Het is een mooie boel in het roeiershuis in de Zeeheldenbuurt. Er komt heel wat slappe roeipraat voorbij, bijna dagelijks ontbijten en dineren de mannen samen en ieder jaar wordt er een kerstdiner georganiseerd voor oud-huisgenoten.
‘’Het kerstdiner blijft altijd heel speciaal. We hebben een rijke geschiedenis aan bewoners met bekende Tritonezen zoals Reinoud de Groot, Jurrien Rom Colthoff en Harold Langen. Voor al deze oud-bewoners is het hartstikke leuk om weer eens te zien hoe hun oude kamer er nu uitziet. Wij verzorgen het diner en halen de drank, zij hoeven alleen maar aan te schuiven. Op zo’n avond is het echt gezellig en vloeit de drank rijkelijk. En of er behalve mannen ook wel eens vrouwen langskomen? Jazeker; sterker nog, mijn vriendin vindt het hartstikke mooi om hier te zijn. Er is namelijk altijd wel iets te beleven. En tuurlijk is het misschien wat minder hygiënisch dan een doorsnee huis, maar dat compenseren wij ruimschoots met gezelligheid. Het enige mindere voor dames is dat onze toilet op de eerste verdieping geen deuren heeft. Dan loop je naar de keuken en dan zit iemand heel ontspannen zijn behoefte te doen. Gelukkig is er op de bovenste verdieping wel een toilet met een deur. Deze deur kan niet op slot, maar als die dichtgetrokken is, weet iedereen bij ons wel hoe laat het is.’’

Al met al heeft Roeierspaleis ‘De Houtman’ niet alleen binnen de roeiwereld al de nodige roem vergaard, ook in andere delen van Utrecht en omstreken zijn de bewoners inmiddels geen onbekenden meer. Schrijver en buurman Ronald Giphart heeft zo in de Volkskrant al meerdere columns gewijd aan zijn buurjongens, zoals ‘De eerste keren’ en ‘Roeidiploma’. Daarnaast wisten de mannen eigenhandig de uitzending van RTV Utrecht te halen, door ooit tijdens kerst een drie meter grote (ver)lichte pik met zware ballen als kerstverlichting aan de gevel van hun huis op te hangen.

Nee, niet alleen tradities worden in ere gehouden bij ‘De Houtman’. Tot op de dag van vandaag zijn de bewoners nog steeds bezig om nieuwe tradities te maken die kunnen worden doorgegeven aan de toekomstige bewoners van de Cornelis Houtmanstraat.

Woon jij ook in een roeipaleis? Geef je op via [email protected]

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

TeamNL jouw doel? Lever je profieltesten in

TeamNL Roeien

Einde van een tijdperk: Pararoeier Corné de Koning stopt na 12 jaar

Nieuws

Nomineer jouw vrijwilliger van het jaar 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!