Verenigingen

Roeihuis 'Leidsche Maagden'

© Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com

Bondsroeiers die samenwonen, juniorenroeiers die gezamenlijk een stekje zoeken of studentenroeiers die met elkaar een pand hebben bemachtigd; de zogeheten roeihuizen zijn er in alle soorten en maten. Het oudste dameshuis van Njord bestaat sinds 2005 en luistert naar de naam ‘Leidsche Maagden’.

De woning bevindt zich in het hartje centrum van Leiden, in een zijstraat van een winkelstraat. Waar dankt dit huis haar naam aan en zijn er nog bijzondere tradities?

“De straat waar ons huis zich bevindt heet de ‘Lange Mare’ en de huisgenoten voor ons wilden iets met de ‘L’ en de ‘M’,’’ vertelt bewoonster Jessica van den Heuvel. ‘’Leidsche was eigenlijk als vanzelfsprekend en het werd tot Maagden gebombardeerd omdat het huis tussen twee kerken ligt. Zelf willen we het echter ook wel tot ‘Lama’ afkorten. Als we van een borrel op de roeivereniging naar huis gaan, vragen we aan elkaar of we naar de ‘Lama’ gaan.”

Leidsche Maagden 1

Met de ‘we’ wordt gerefereerd naar de vijf dames die in dit huis wonen. Het zijn allemaal dames die een rol vervullen in het wedstrijdroeien. Behalve als roeister, kan dat ook in vorm van stuur of coach zijn.

“Ja, we wonen hier met zijn vijven en iedereen heeft veel affiniteit met wedstrijdroeien. Dat is een van de voorwaarde om in aanmerking te komen voor een kamer bij de ‘Leidsche Maagden’. We zoeken iemand die serieus bezig is met het roeien en dit voor een lange periode wil doen. Wanneer er een kamer vrijkomt vragen we daarom vaak iemand uit de eerstejaars damesacht. Als de persoon in kwestie ook nog een Leidse Bek heeft (ofwel een beetje bijdehand is), past ze er helemaal tussen.”

“Geen knak, maar rookworst”

In totaal heeft het huis de beschikking over vijf ‘slaapkamers’. Op de twee kleine kamers is het woord bunker echter beter van toepassing. Het zijn kleine donkere ruimtes met in het dak een paar ramen. De overige drie kamers zijn daarentegen wel een stuk ruimer en lichter. Desondanks is de keuken de echte blikvanger van het huis en die fungeert als de gemeenschappelijke ruimte.

“We eten bijna altijd samen en zitten dan met het bord op schoot in de keuken. Vaak drinken we daar wat thee met koekjes en bespreken we alle roddels, een echt vrouwending. De keuken is echt ons territorium. Eenmaal per jaar organiseren we een huisdiner met alle oud-huisgenoten en dates. Hier koppelen we altijd een thema aan en een stukje van de muur schilderen we dan in die sfeer. Alle quotes en leuke uitspraken die op de avond zelf voorbijkomen zetten we dan direct op de muur in de keuken en op die manier kunnen we nog heel lang nagenieten. Daarnaast nodigen we elk jaar onze EJD uit en zij schrijven dan wat op de muur. Ondanks dat de keuken uiteindelijk best donker is en tl-verlichting heeft, zijn de muren dus wel heel leuk geschilderd.”

Leidsche Maagden 2

De ‘Leidsche Maagden’ zijn al met al niet vies van wat gezelligheid. Ze hebben af en toe huisdates met andere huizen in Leiden en koken dan lekkere gerechten. Het favoriete huisdrankje Coebergh mag daarbij niet ontbreken, daar wordt de avond mee afgetrapt en geëindigd. Dat het mannelijke geslacht hier graag over de vloer komt mag dan geen verrassing heten.

“Bij ons komen er wel veel mannen over de vloer. Vorig jaar stuurde ik EJZ en dit jaar heb ik de zware middengroep van Njord onder mijn hoede. Veel van deze jongens komen vaak spontaan langs om een theetje te drinken, dat vinden ze echt heel gezellig. Daarnaast fungeren we zo nu en dan als logeeradres. De mannenacht van Aegir kwam bijvoorbeeld bij ons logeren voordat ze de Ringvaart moesten starten. Als presentje namen ze een fles wijn mee, want helaas waren ze nog niet op de hoogte van onze voorliefde voor Coebergh. Tevens hadden ze een oude ingelijste foto meegenomen waarop ze met stift ‘Aegir wint de Varsity’ hadden geschreven. Deze hebben we nu opgehangen in de keuken, net als de quotes op de muur is deze tekst immers ook lachwekkend.”

Leidsche Maagden 3

Met zoveel mannelijk bezoek – en de beperkte klusvaardigheden van de dames – gaat er natuurlijk af en toe wel eens iets kapot.

“Een van de jongens die te gast was leunde op een gegeven moment tegen een stellingkast aan. Wij vrouwen hadden dat uiteraard niet optimaal vastgemaakt dus die kast ging direct om. Alle keukenspullen die erop lagen kwamen naar beneden, dat gaf echt een goed geluid. Nu bungelt die kast enkel aan een schroefje omdat wij vrouwen dit zelf niet goed kunnen monteren.”

Leidsche Maagden 4

Tot slot mag een eigen huismotto van de vijf dames niet ontbreken. Geen knak- maar rookworst is de leus die groot op de muur prijkt. Het biedt weliswaar een mooi contrast met ‘Leidsche Maagden’, maar de waarheid ligt anders.

“In de winter is ons favoriete gerecht stamppot,’’ besluit Jessica. ‘’Daar stam(p)t ons motto van af. Daarnaast drinken we bijna de hele winter dagelijks warme chocolademelk omdat we dan altijd kleumend uit de boot komen. Onze verwarming doet het bijna nooit doet en de douche is vaak koud waardoor we nauwelijks warm kunnen worden. Misschien is het inderdaad wel een goed idee om onze mannelijke gasten wat vaker in te zetten voor dit soort huisklusjes.”

Woon jij ook in een roeipaleis? Geef je op via [email protected]

 

 

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

TeamNL jouw doel? Lever je profieltesten in

TeamNL Roeien

Einde van een tijdperk: Pararoeier Corné de Koning stopt na 12 jaar

Nieuws

Nomineer jouw vrijwilliger van het jaar 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!