Verenigingen

Spannende roeiwedstrijd in de branding, strand Scheveningen

Zaterdagmiddag 8 juli zullen vanaf 14.00 uur de eerste heats starten van korte roeiwedstrijden vanaf het zuiderstrand in Scheveningen. Rond 16.30 zal de finale wedstrijd worden gevaren en zal bekend worden wie zich winnaar mag noemen van deze unieke beach race. Er zal gevaren worden in een Volanscoastal boot, een skiff die vanaf het strand, door de branding de zee op gevaren wordt . Er wordt in onderlinge wedstrijden met 4 boten tegen elkaar gevaren. Na een aantal heats zal bekend worden gemaakt wie tegen wie in de finale gaat varen. Het is voor het eerst dat zo’n wedstrijd wordt gehouden in Nederland.

Het coastal roeien staat in grote belangstelling. Er is een aanzienlijke kans dat dit in 2024 een olympische discipline gaat worden. Dan waarschijnlijk in een boot voor 4 roeiers. Het bedrijf Volans Rowing heeft in 2015 de Volanscoastal op de markt gebracht. Roeien op zee voor een bredere groep sportievelingen werd hierdoor ook mogelijk. Er is een toename van allerlei sporten op en vanaf het strand maar roeien hoorde daar nog niet bij. Dat kan nu dus wel. In 2016 werd de Volanscoastal verkozen tot product van het jaar van de Hiswa.    

Roeien op zee en vanaf het strand is in principe voor iedereen mogelijk. Uiteraard vraagt het iets meer en andere vaardigheden dan op het zogenaamd ‘vlak water’. Er is ook veel plezier bij het  kunnen surfen van een golf af als je wordt opgetild in de brandingsgolf. Zaterdag komen12 jonge talentvolle roeiers van de Willem-Alexander Baan speciaal naar Scheveningen om tegen elkaar te racen. De onderlinge wedstrijd is geen officiële KNRB wedstrijd, De Scheveningse Roeivereniging assisteert bij het organiseren van de wedstrijd. De roeiers zullen moeten rennen naar hun boot die op de vloedlijn klaar ligt. Ca 200 meter op zee liggen 2 boeien die gerond moeten worden daarna vaart men weer terug naar het strand. De wedstrijd duurt ca 10 minuten. Finish is op het strand, al rennend.

De Volanscoastal Beach Race is te zien op zaterdag 8 juli vanaf 14.00 tot ca 16.30 uur op het Zuiderstrand Scheveningen. Ongeveer 10-15 minuten lopen in zuidelijke richting vanaf strand ingang nabij Zuiderstrand Theater.

Foto: Ellen de Monchy

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!