Verenigingen

Spanning en creativiteit bij de Amstelbeker

Zondag 27 september was een spannende dag voor roeiend Nederland. Er mocht sinds lange tijd weer een wedstrijd verroeid worden. Dit was ook te merken aan de sfeer. De roeiers stonden te popelen om hun energie op het water kwijt te kunnen en de tegenstander voorbij te varen.

Dit artikel is geschreven door: Renske van ’t Oever en Kristian Rosenkrands (Amstelbekercommissie)
Foto’s door: Amstelbeker

Het ontbreken van recente wedstrijden zorgde ervoor dat voorbeschouwingen giswerk werden, wat de spanning deed toenemen. Niet alleen op de Amstel was de sfeer goed, ook via de live verbinding hebben maar liefst 7200 unieke kijkers de wedstrijd gevolgd gedurende de dag. Zij konden vanuit de huiskamer hun lievelingsploeg virtueel aanmoedigen.

Na een bloedstollende race legde Nereus het puntje voor Skøll en werd daarmee de winnaar in het studenten herenveld. Net als bij de heren lagen in het studenten damesveld het bordeauxrood en helderrood ook naast elkaar. Hier roeide Nereus een sterke race en won met een bootlengte van Skøll. Er kan wel gesteld worden dat de Hoop in het burger herenveld oppermachtig bleek.

De Hoop heeft met een sterke mannen acht de Palmbeker gewonnen ten koste van Nereus. Bij de dames was er ook een Amsterdamse winnaar, de Amstel nam de Fortunabeker mee naar huis.

Hoe waren de voorbereidingen op de Amstelbeker?

Als organisatie hebben wij het doel gesteld: competitief roeien op een verantwoorde wijze. Nederland is door het coronavirus en de maatregelen op zoek naar het ‘nieuwe normaal’ en deze moet ook gevonden worden voor de roeiwereld. Wij zijn een relatief kleinschalige wedstrijd, maar wel met een nationaal karakter. Dit geeft ons de flexibiliteit om de wedstrijd aan te passen conform de maatregelen en tegelijkertijd groot genoeg om gezien te worden als een opzet voor toekomstige roeiwedstrijden. Wij voelden in de voorbereidingen ook continu de verantwoordelijkheid om dit strak te organiseren. Hoe zorg je ervoor dat de gezondheid van de deelnemers niet in het geding komt? Hoe zorg je ervoor dat het er ook nog ‘gewoon’ plezier wordt beleefd tijdens de wedstrijd?

‘De onzekerheid en de wisselende maatregelen vergden van ons de nodige creativiteit’

Amstelbekercommissie 2020

Plannen zijn meerdere keren gewijzigd en protocollen zijn herschreven om ervoor te zorgen dat de wedstrijd plaatsvindt volgens de meest recente richtlijnen en eisen. In een vroeg stadium is zelfs het idee uitgewerkt om er een skiffwedstrijd van te maken. Al snel hebben wij besloten toeschouwers te weren van de wedstrijd. Om iedereen toch te laten genieten van de wedstrijd is er een live videoverbinding opgezet. Overleg met verschillende partners, zoals de gemeente Amsterdam, waren intensiever dan voorgaande jaren. Wij willen ook de roeiverenigingen aan de Amstel bedanken die ons geholpen hebben met faciliteren van de wedstrijd, zodat wij de deelnemers konden spreiden.

Wij zijn tevreden als de roeiers op een veilige wijze een mooie pot hebben geroeid tegen elkaar op de Amstel. Terugkijkend op de dag kunnen wij stellen dat dit gelukt is.

Heb je ook een verslag van een roei-evenement? Stuur je verslag naar [email protected] en misschien komt jouw stuk op ROEIEN.nl.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

TeamNL jouw doel? Lever je profieltesten in

TeamNL Roeien

Einde van een tijdperk: Pararoeier Corné de Koning stopt na 12 jaar

Nieuws

Nomineer jouw vrijwilliger van het jaar 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!