Verenigingen

Stempagina 'Roeifoto van het jaar 2020'

Het jaar 2020 was een bijzonder jaar. Het jaaroverzicht van ‘roeifoto’s van de week’ laat dat mooi zien. Een opvallend gemis aan foto’s van roeiwedstrijden, hooguit een hoopvolle training voor de Amstelbeker, schaarse trainingskampen en een enkele foto van het opkomende coastal rowing. Een overzicht met buitengewoon veel ergometers thuis, ‘gewoon’ kilometers makend in de huiskamer, zwetend op het dak of in de tuin. En dan de vele foto’s van eenzame roeiers in schitterend licht op het water maken het overzicht compleet en spannen in dit roerige jaar wel de kroon.

Voorselectie

Aan mij, Ellen de Monchy, is gevraagd uit alle roeifoto’s van de week een voorselectie te maken van 12 foto’s. Wat een opgave! Welke foto’s te kiezen en hoe? Vooraleerst heb ik gekeken naar basistechniek: heeft het beeld voldoende pixels en is eventuele onscherpte functioneel? Vervolgens heb ik de technisch goede foto’s onderverdeeld naar sfeer, inhoud of vorm. Waarom deze driedeling? Omdat sfeer, inhoud en vorm verschillende kwaliteiten van de fotograaf vereisen. Maar ook omdat het gewoon moeilijk is om tijdloze eenzame-roeiers-op-het-water (appels) met actuele roeiers-op-ergometer-in-thuisquarantaine (peren) te vergelijken.

Tenslotte heb ik per categorie de hoogst scorende foto(‘s) geselecteerd. Het resultaat is een groot aantal prachtige sfeerfoto’s met oog voor licht, kleurcontrast en compositie (lijkt wel of de hemel openbreekt!), verrassende beelden die getuigen van lef (sta je daar nou in de branding?) en durf te experimenteren (de foto gewoon omdraaien of tegen de zon in schieten) en bijzondere foto’s met aandacht voor actualiteit.

Maar wat maakt nu een foto geschikt als ‘roeifoto van dit jaar’? Het jaar van spanning en onzekerheid, van géén Olympische Spelen, géén wedstrijden, van doorzetten thuis en gemotiveerd blijven, van samen op afstand en roeien met de riemen die je hebt, maar ook vooral het jaar van blijven genieten van roeien! Het is nu aan jullie een keuze te maken.

Stemmen maar!

Je kunt drie stemmen uitbrengen op jouw favoriete foto’s. Klik drie foto’s aan, vul je mailadres in en druk op verzenden. De eerste stemperiode loopt tot en met 7 januari 2021. Daarna bepalen we een top drie en gaat de tweede stemronde open. De roeifoto van het jaar maken we bekend in de week van het Nationaal Roeicongres eind januari. Naast de titel ‘Roeifoto van het jaar 2020’ wint de fotograaf een workshop fotografie van Ellen de Monchy.

 Mijn favoriet

Week 2

Saskia den Herder
 Mijn favoriet

Week 6

Bert Cocu
 Mijn favoriet

Week 9

Mees van Nierop
 Mijn favoriet

Week 14

Annelouk
 Mijn favoriet

Week 15

Thom Kuus
 Mijn favoriet

Week 20

Joost Kalkhoven
 Mijn favoriet

Week 24

Ronald de Jong
 Mijn favoriet

Week 26

Martin Paasman
 Mijn favoriet

Week 30

Paulien Brandsen
 Mijn favoriet

Week 36

Daphne Schoenmakers
 Mijn favoriet

Week 46

Bert Cocu
 Mijn favoriet

Week 48

Niels Thomas

Heb je je keuze gemaakt? Vul dan nu je e-mailadres in en verstuur je stem!

Dit formulier is gesloten. Voor de roeifoto top drie is een nieuwe pagina aangemaakt.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!