Verenigingen

#Throwbackthursday: 1914 - Hollandia roeiwedstrijden

Roeihistoricus Johan ten Berg heeft een archief vol prachtig materiaal. Ook bij dit beeld vond hij natuurlijk een bijzonder citaat. Foto en citaat stonden al eerder in het tijdschrift Roei!, maar het blijft mooi.

Verkreukeld
Het damesroeien in Nederland heeft een lange traditie die begint aan het einde van de 19e eeuw. In het begin bestaan de activiteiten uit recreatief roeien in wherry’s, maar daar komen in 1914 twee competitieve vormen bij: het stijlroeien en wedstrijdroeien. Marjet Derks en Ruud Stokvis publiceerden in december 1997 in het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift een geschiedenis van het damesroeien in Nederland. Een citaat:

“Op 6 juni 1914 verschenen bij Alphen aan den Rijn voor het eerst officiële wedstrijdroeisters op het water die met elkaar een sportieve strijd aangingen. Aanwezig waren drie gestuurde vieren van De Amstel, Nereus en Viking. De slagvrouwen van Nereus en De Amstel namen het ook weer in de skiff tegen elkaar op. De wedstrijdafstand bedroeg 1200 meter. Tevoren was erin de dameskleedkamer enige commotie ontstaan, toen de roeisters van Viking en De Amstel merkten dat de Nereïden hun korsetten daar hadden achtergelaten. Hoewel ze dat als oneerlijke concurrentie zagen, werd het afleggen van de corsetten als te onwelvoegelijk gezien. Zij besloten toch liever respectabel het water op te gaan. De onwetende jury en het publiek waren aan andere mening toegedaan: de Nereusploeg werd als de meest stijlvolle aangemerkt. De meeste aanwezigen waren het erover eens dat het stijlroeien in de gestuurde vier de moeite van het aanzien waard was geweest. Maar over de skiffwedstrijd, die een combinatie van stijl en snelheid bevatte, waren de meningen verdeeld. De winnares, Lize van Olst van De Amstel, had zich helemaal leeggeroeid. Dat vond men niet stijlvol: ‘ze zag er na afloop bekaf en verkreukeld uit’, schreef een Hollandia-bestuurder.”

Beeld: Spaarnestad photo

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!