Verenigingen

"Twee dagen ouderwets het schompes sporten"

Het Deventerse Daventria was dit jaar gastheer van de jaarlijkse Paul Veenemans Prijs. Onder de, als vertrouwd, barre omstandigheden won Pieter Rom Colthoff bij de heren.

“En dat terwijl roeien nog wel mijn zwakste onderdeel is”, opent Pieter een dag na zijn overwinning. De uitspraak behoeft toelichting, aangezien hij in 2008 nog met de lichte mannen acht op het WK-podium in het Oostenrijkse Linz stond. “Ik heb ooit inderdaad fanatiek geroeid, maar dat is alweer even geleden. Ik roeide tijdens mijn studie fanatiek, maar startte tegelijkertijd een eigen bedrijf ernaast. Ik heb het roeien daarna afgebouwd, maar het fanatiek sporten nooit. Ik sport nog steeds 5-6 keer per week, met name de andere onderdelen van de PVP. Hierdoor is het roeien gezien toch echt mijn zwakste onderdeel geworden.”

“Als een toproeier als hij meedoet, is het verschil in het klassement voor mij vaak niet meer te overbruggen”

Zijn ‘zwakke’ onderdeel is ergens relatief en komt voor uit de puntentelling bij de PVP. De winnaar van elk onderdeel krijgt honderdtien punten, de rest een score die in verhouding is tot de tijd van de winnaar en de gemiddelde tijd van alle deelnemers. Van de vier onderdelen (hardlopen, wielrennen, schaatsen, roeien) mag één onderdeel weggestreept worden, maar nooit het roeien. Hierdoor was het voor Pieter vaak lastig om te winnen: “Mitchel Steenman heeft bijvoorbeeld een paar keer meegedaan.  Mitchel kan bij het roeien standaard het laatste onderdeel vaak nog genoeg verschil maken om een achterstand goed te maken. Dit jaar kon ik echter dicht in de buurt van de snelste roeiers blijven.”

Pieter doet al jaren mee en is enthousiast over het evenement in Deventer: “Ze hebben een mooie schaatsbaan, die bovendien op zaterdagochtend beschikbaar was. Meestal is dat niet het geval en fietsen we in de ochtend. Als je dan bedenkt dat het dit jaar ’s ochtends nog vroor en nat en glad was op de weg, was het fietsen in de middag ideaal.”

Over deelname aan een volgende editie is Pieter ongetwijfeld weer te porren: “We zijn elk jaar met een vaste kern die zich graag twee dagen lang ouderwets het schompes sport en fanatiek blijft tot aan het laatste onderdeel. Bovendien ken ik geen enkele andere wedstrijd waar je deze vier sporten kunt combineren. Alle vier liggen me goed, dus is het voor mij een vast onderdeel in de jaarlijkse agenda geworden.”

 

Foto’s: Daventria in beeld

 

 

 

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!