Verenigingen

Van zware bal naar lichte pik

Dit weekend is de NKIR, het décor voor roeiend Nederland om te laten zien hoe het met de vorm staat. Niet alleen voor henzelf, maar ook aan bondscoaches of eventuele combipartners. Een van de jongens die dit weekend wil laten zien hoe hard hij getraind heeft, is Skadiaan Floris Hondmann, die bij deze NKIR een stap dichter richting de WK<23 hoopt te zetten.

Floris komt uit in het lichte veld voor onder 23 jaar, het zogeheten LSB-veld. Enigszins opmerkelijk, te meer omdat hij vorig jaar nog ‘gewoon’ in de zware eerstejaars acht van de Rotterdammers zat. “Dit seizoen ben ik begonnen in middengroep zwaar,” begint Floris. “We trainen met een groep van tien gasten, een combinatie van tweede- en derdejaars roeiers. Op een gegeven moment ging ik toch bij mijzelf te rade wat ik nu eigenlijk in het roeien wilde bereiken. Gezien mijn leeftijd is dit jaar de laatste mogelijkheid om een uitzending naar het SB-WK te verdienen. Als zware bal is dit echter geen realistisch doel. Ik ben een tussengeval en eigenlijk te zwaar om licht te roeien, terwijl ik te klein ben om echt met de zware jongens mee te doen.”

“Bij de NKIR mag het geen grammetje teveel zijn, maar ook geen gram te weinig”

Gezien zijn huidige conditie, lengte en gewicht, besloot Floris het roer drastisch om te gooien. De enige mogelijkheid die hij zag om zijn SB-doel te verwezenlijken, was om licht te gaan roeien. “Ik heb voor mijzelf besloten om te kijken of er wat vet af kan. Dit weekend wil ik bij de NKIR op 75 kilo inwegen en kijken hoe ik mee kan komen. Ik hoop rond de 6.26 te trappen. Daarmee zit je bij de lichte pikken op de eerste rij, terwijl ik met deze tijd achteraan zou zitten in het zware veld. Voor alsnog ziet het ernaar uit dat het inwegen geen probleem wordt. Iedere ochtend fluctueert mijn gewicht tussen de 75 en de 75,5. Bij de NKIR mag het geen grammetje teveel zijn, maar ook geen gram te weinig.”

De transformatie van zware bal tot lichte pik verliep vrij probleemloos voor Floris. Hoewel hij ruim 82 kilo woog, toonde de weegschaal snel verschillen. “Het gewicht ging er best makkelijk vanaf. Ik installeerde de MyFitnessPal app en telde daarmee de calorieën die ik binnen kreeg. Toen ik daar op lette, vlogen de kilo’s er snel vanaf. In anderhalve week tijd verloor ik twee kilo. Dat was voor mij een bevestiging dat het mogelijk was en dat heb ik ook met de coaches besproken. Zij steunen mij in dit proces.

“Als de rest van de jongens na een zware training nu een kapsalon wegwerken, moet ik dat helaas overslaan”

Een paar weken geleden ben ik vervolgens met een diëtist gaan praten voor een voedingsplan. Ook was het natuurlijk de vraag of het wel gezond was als ik nog lager zou moeten. De diëtist gaf groen licht en nu let ik sterk op mijn voeding. Soms is dat best lastig. Ik heb ervoor gekozen om met zwaar mee te blijven trainen om de lat iets hoger voor mezelf te leggen. Als de rest van de jongens na een zware training nu een kapsalon wegwerken, moet ik dat helaas overslaan. Daarnaast laat ik de koekjes staan en doe ik het met rijst, kip, broccoli en uiteraard de eiwitshakes. Desondanks voel ik mij een stuk beter nu. Vanaf het moment dat ik bewust met mijn eten omging, raakte ik een stuk fitter. Het besef dat ik al die tijd eigenlijk loos gewicht heb meegenomen, is die rol koekjes niet waard.”
“Maar mocht ik een compensatie-lichte pik vinden die gelijk opgaat, dan vind ik het ook leuk om in de twee te gaan.”

Al met al kijkt Floris reikhalzend uit naar de NKIR. Voor hem is dit het moment om zichzelf in de etalage te zetten. “Ik heb er erg veel zin in dit weekend. De week na de NKIR is er een testweek waarbij je verscheidene afstanden op de ergometer op eigen gelegenheid moet doen. Na die week wil ik gaan skiffen tot aan de NK-klein. Dat is het belangrijkste meetmoment om een uitzending naar Plovdiv in Bulgarije te verdienen. Maar mocht ik een compensatie-lichte pik vinden die gelijk opgaat, dan vind ik het ook leuk om in de twee te gaan.”

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!