Verenigingen

Verenigingen cruciaal bij groei aantal kamprechters

Het lijkt ver weg, maar voor corona werd hard gewerkt aan de uitbouw van het aantal wedstrijden op nationaal en regionaal niveau. Reguliere wedstrijden barsten uit hun voegen en opschaling is noodzakelijk om groei van het Nederlandse roeien mogelijk te maken. Voldoende wedstrijdorganisatoren en kamprechters zijn daarvoor onontbeerlijk. Bastiaan Witte en Christiaan Arendzen zijn lid van de Kamprechtercommissie en discussieerden 10 oktober mee tijdens een rondetafeldiscussie van NOC-NSF over de positie van arbiters in de verschillende sporten.

Blik kamprechters ontbreekt

‘Niet alleen roeien heeft moeite voldoende kamprechters te werven en te behouden’ aldus Christiaan Arendzen na afloop van de discussie. ‘Ook andere sporten blijken er mee te worstelen. Maar je trekt nu eenmaal niet zo maar een blik kamprechters open. Roeiverenigingen realiseren zich dat veelal onvoldoende. Zonder stijging van het aantal kamprechters wordt het lastig veel meer wedstrijden te organiseren. Misschien is het idee om net als bij de atletiek verenigingen die onvoldoende officials leveren niet meer mee te laten doen aan wedstrijden.’

Stimulering verenigingsbesturen noodzakelijk

Bastiaan Witte ziet echter ook kansen: ‘Studenten die uitgeroeid en uitgecoacht zijn, kun je binden aan je club en de roeisport door ze te stimuleren te gaan kamprechteren. Ouders van roeiende kinderen zijn graag betrokken en bereid hun handen uit de mouwen steken bijvoorbeeld als roeischeidsrechter. Kortom, het is belangrijk dat verenigingsbesturen een positief klimaat rondom kamprechteren creëren en leden stimuleren om als official aan de slag te gaan. Omdat zichtbaarheid van officials bijdraagt aan de werving laat de KNRB in de Week van de Scheidsrechter niet alleen zien dat officials een essentieel onderdeel zijn om kwalitatief goede wedstrijden te organiseren. Ook hopen we zo mensen te interesseren voor een kamprechtertraining en examen in november.’

Leren van anderen

Rugby staat bekend als een hooligans sport voor gentlemen waar meer respect is voor de scheidsrechter dan bij voetbal. Maar volgens Christiaan Arendzen komt dat de rugbybond niet zo maar aanwaaien, daar worden veel inspanningen voor verricht. Zo werkt de rugbybond samen met haar verenigingen om de regelkennis van de leden op niveau te krijgen. Dat gaat het beste als je mensen snel nadat ze met een sport beginnen de regels bij te brengen bijvoorbeeld via een spelreglbewijs, maar doe dat dan wel op leuke en speelse manier. Ook zijn er prijzen om de de beste rugbyscheidsrechters jaarlijks in het zonnetje te zetten. Volgens Arendzen hebben ze weer genoeg ideeen opgedaan om in de roeisport mee aan de slag te gaan. En als ook de roeiverenigingen hun beste beentje voor zetten, dan komt dat wel goed!

Ook kamprechter worden?

Er staat weer een nieuwe kamprechter B cursus op de planning. Kamprechters B dragen de verantwoordelijkheid voor een goed verloop van niet-nationale wedstrijden en hebben een belangrijke functie tijdens nationale tijdraces. Tijdens nationale boord-aan-boord wedstrijden treedt de kamprechter B op in alle functies in samenwerking met een kamprechter A. Doorstroom naar kamprechter A, en daarna eventueel naar internationaal FISA kamprechter, behoort tot de mogelijkheden.

  • Kamprechter B cursus webinar: woensdag 4 november om 19:30 uur
  • Digitaal examen kamprechter B: woensdag 18 november om 19:30 uur

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!