Verenigingen

Verplettert Nederlander Mark Slats het wereldrecord oceaanroeien?

Mark Slats doet mee aan de de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld op te halen voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. De route loopt van Europa (de Canarische eilanden) naar Amerika (Antigua). Mark roeit solo en nonstop.

Tot vorig jaar had de timmerman uit Wassenaar nog nooit geroeid. Mark roeit voor zijn moeder die ernstig ziek is en al die andere mensen die dagelijks tegen kanker vechten.

Ondanks de ontberingen van de race blijft Mark positief, hij geniet van de oceaan en voelt zich goed. Zijn fysieke en mentale kracht zijn extreem. Blaren, schaafwonden en kneuzingen deren hem niet, hij is vastberaden het record te verpletteren. Hij roeit rond de 100 mijl per dag en de verwachte finishdatum is op dit moment gepeild op 14 januari.

Na zijn drie eerdere wereldomzeilingen heeft de zee weinig geheimen voor Mark, toch is elke dag weer nieuw op de oceaan. Mark vertelt over vogels, vliegende vissen en dolfijnen rond de boot, zelfs een botsing met een walvis. Het gevriesdroogde eten kan hij niet opwarmen omdat zijn gasfles overboord geslagen is. Koud is het niet lekker waardoor het een opgave is om voldoende calorieen binnen te krijgen. Hij heeft geen gevoel meer in zijn vingers maar grapt dat hij de blaren op die vingers dan ook niet meer voelt.

Mark moet met zijn boot voor 18 januari 13.03 finishen om het record van 35 dagen en 33 minuten te verbreken. Dan moet hij gemiddeld 2.6 knoop lopen, hij heeft vanaf de start een gemiddelde van 3.4 knopen geroeid en heeft nu nog 581 mijl te gaan tot de finish. Hij ligt vanaf de start op kop in de Solo klasse en 4e in het overall klassement. Toch is de race nog niet gelopen, een technisch mankement of plotselinge windhoos kan nog bepalend zijn, het blijft spannend tot de finish.

Meer over Mark en de race:
https://www.facebook.com/markslatsavontuur?pnref=story

De race is live te volgen via (Mark is Row4Cancer met oranje kroontje):
https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/2017racetracker/

Meer over Mark Slats:
http://www.markslats.nl

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Nederlandse junioren schitteren tijdens Coupe de la Jeunesse Coastal in Italië

TeamNL Roeien

Goud na goud op beste WK Roeien ooit

TeamNL Roeien

Ontketend TeamNL Roeien al op vier gouden WK-medailles

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!