Verenigingen

Vier medailles voor de Nederlandse roei-equipe

Vannacht is de mannen dubbelvier olympisch kampioen geworden, hebben de mannen dubbeltwee en vrouwen vierzonder een zilveren medaille om de nek hangen en neemt de vrouwen dubbeltwee brons mee naar huis. Daarnaast heeft de lichte vrouwen dubbeltwee zich weten te plaatsen voor de finale. In verband met de lastige weersomstandigheden verliepen niet alle wedstrijden geheel vlekkeloos, lees hieronder hoe het de Nederlandse ploegen is vergaan.

Vrouwen dubbeltwee

Roos de Jong en Lisa Scheenaard pakken het brons en daarmee de eerste medaille voor de Nederlandse roei-equipe. In de vrouwen dubbeltwee zijn het de Roemenen die de wedstrijd domineerden, maar daarachter was het een spannende strijd tussen Nieuw-Zeeland, Nederland en Litouwen. Roos en Lisa proberen met een eindsprint nog weg te komen bij de Nieuw-Zeelanders, maar zij hebben daar een tegenantwoord op. Het lukt de vrouwen dubbeltwee wel om voor Litouwen te blijven en dus nemen zij het brons mee naar huis.

“We zijn heel erg blij en kunnen het nog niet zo goed geloven”, aldus Roos de Jong. “Het is een bizar jaar geweest en ook een bizarre week. Iedere keer loopt alles anders dan we denken, maar we hadden één doel, dus het is loslaten en focussen: niets kan ons onderuit helpen.”

Mannen dubbeltwee

Bij de mannen dubbeltwee werd het een epische strijd met de Fransen op de laatste 250 meter. Uiteindelijk kwamen Melvin Twellaar en Stef Broenink net te kort waardoor ze naast het goud grepen. In een sterk bezet veld heeft het duo, dat pas één jaar samen roeit, een overtuigend toernooi geroeid, inclusief een olympisch record.

“We zijn superblij, dit was het maximale. We hebben er alles uitgehaald. We zaten er dichtbij, maar we zijn zeker tevreden”

Melvin Twellaar

Vrouwen vierzonder

Bij de vrouwen vierzonder werd het de strijd tussen Australië en Nederland. De laatste keer dat zij elkaar troffen was op het WK 2019 in Linz, toen waren de Australiërs te sterk en werden wereldkampioen. Het werd een nek-aan-nek race tussen de twee ploegen. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester kwamen met een sterke eindsprint heel dichtbij het goud, maar Australië kon hun aanval beantwoorden en kwamen als eerste over de finish. Voor de jonge Nederlandse ploeg dus een mooie zilveren plak.

“Het is jammer dat we de Australiërs niet hebben kunnen pakken, maar we hebben heel goed uitgevoerd wat we van plan waren. Dus het is mooi dat we zilver hebben gewonnen.”

Ellen Hogerwerf

Mannen dubbelvier

Koen Metsemakers, Tone Wieten, Abe Wiersma en Dirk Uittenbogaard zijn olympisch kampioen in de mannen dubbelvier. Het is voor het eerst in 25 jaar dat er weer goud is gewonnen op een Olympische Spelen door een mannenploeg. De mannen roeiden tevens een wereldrecord, met een tijd van 05:32.03 zijn ze de snelste in hun categorie. De wedstrijd ging niet geheel zonder slag of stoot. In de eerste 500 meter slaat Dirk Uittenbogaard een snoek, maar ze weten zich goed te herstellen en zijn uiteindelijk heer en meester in de dubbelvier. Hiermee behaalt de mannen dubbelvier de eerste gouden medaille voor TeamNL.

Als groep hebben we het gewoon geflikt, dit is te danken aan het hele team, zonder hun hadden we dit niet waar kunnen maken.”

Tone Wieten

Mannen vierzonder

Wat een race! Helaas kwamen de Nederlanders er niet aan te pas in de strijd om de medailles, maar ondanks dat was het een spektakel om naar te kijken. In de laatste 500 meter wisten de Britten niet met de wind om te gaan en kwamen daarmee in de baan van de Italianen terecht. De Britten moesten stoppen met roeien om de Italianen niet in de weg te zitten en verspeelden hiermee hun podiumplek. De Italianen, die vlak voor de race nog een reserve moesten inbrengen in verband met een positieve coronatest, worden derde. Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Nelson Ritsema en Sander de Graaf komen niet in de buurt van het podium en eindigen als zesde.

Vrouwen dubbelvier

Zoals verwacht wordt China olympisch kampioen bij de vrouwen dubbelvier. Nicole Beukers, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Laila Youssifou zouden mee doen om de strijd voor het zilver en brons. De ploeg bleek echter niet goed genoeg met de lastige weersomstandigheden om te kunnen gaan. Zij waren niet de enige, ook de Duitse ploeg die op koers lag voor zilver maakt een fout op het laatste stuk en verspilden daarmee hun podiumplek. De Nederlandse vrouwen dubbelvier wordt zesde.

Halve finales

Na de medailleoogst moesten de lichte vrouwen dubbeltwee en mannen tweezonder hun halve finale nog roeien. Marieke Keijser en Ilse Paulis beten het spits af. Een plek bij de eerste drie was voldoende voor een plek in de finale van morgen. Samen met Groot-Brittannië en Frankrijk bepaalden ze de wedstrijd. Uiteindelijk was het Groot-Brittannië die als eerste over de finish kwam, gevolgd door Frankrijk en kwamen Keijser en Paulis als derde binnen. Ze roeien dus morgen de finale en verdedigen dan de olympische titel.

Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek sloten de roeidag af voor de Nederlandse equipe. Ook voor hun was een plek bij de eerste drie voldoende voor plaatsing in de finale. Ze leken op koers te zijn voor de derde plek tot de laatste 500 meter. In de slotfase maken ze tot twee keer toe een mishaal waardoor de Canadezen uiteindelijk als derde over de finish komen. Van Sprang en Krommenhoek worden vierde en roeien morgen de B-finale.

Resultaten

M4x | GOUD | Koen Metsemakers, Tone Wieten, Abe Wiersma & Dirk Uittenbogaard
M2x | ZILVER |  Melvin Twellaar & Stef Broenink
W4- | ZILVER | Veronique Meester, Karolien Florijn, Ymkje Clevering & Ellen Hogerwerf
W2x | BRONS | Roos de Jong & Lisa Scheenaard
M4- | zesde plek | Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Sander de Graaf & Nelson Ritsema
W4x | zesde plek | Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen & Laila Youssifou
LW2x | 3e plek = A-finale | Ilse Paulis en Marieke Keijser
M2- | 4e plek = B-finale | Guillaume Krommenhoek & Niki van Sprang

Coverfoto: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!