Verenigingen

Virtuele vierencompetitie

In tijden van corona ligt er al genoeg stil en mag er ondertussen voor junioren onder de 18 nog een hele hoop wel. Zo zijn dan ook de virtuele vierencompetities ontstaan in de verschillende regio’s in Nederland. Een aantal weken geleden zijn de ZRB en de Dinho hier al mee gestart en afgelopen weekend (12/13 december) was de eerste virtuele vierencompetitie wedstrijd in de regio Holland-Zuid. 

Dit artikel is geschreven door: Erik Jan Mol, Ewout Visser, Pieter Versfelt en Pauline Freling
Foto’s door: Misha Nuis

Het doel van deze virtuele vierencompetities is dat er, binnen de geldende coronamaatregelen, toch wedstrijden geroeid kunnen worden door competitiejunioren onder de 18 jaar. Op eigen water wordt in een dubbel 4 (glad of C) een driekamp afgewerkt, met op het water 500m & 250m als afstanden voor junioren ≤ 14 jaar en de afstanden 1000m & 250m voor junioren ≥ 15 jaar. Om de driekamp compleet te maken wordt de strijd voortgezet op de ergometer waar een afstand van 500m moet worden afgelegd. Iedere deelnemende vereniging klokt zelf de tijden en geeft dit door aan de organisatie zodat aan het einde van het weekend het klassement kan worden opgemaakt en de winnaars kunnen worden uitgeroepen. 

ZRB

De ZRB was afgelopen weekend al toe aan de tweede editie van de ZRB Vierencompetitie RAT-race (RAT staat voor Rowing Apart Together). Op de Brabantse wateren werd er, ondanks wat afmeldingen vanwege Corona, toch fanatiek gestreden door 21 ploegen van vijf verschillende verenigingen. De junioren roeiden in viertjes eerst een langere afstand, 500m voor junioren ≤14 jaar en 1000m voor junioren ≥ 15 jaar, direct gevolgd door een 250m sprint. Hierna mochten de laatste krachten worden gebruikt om een scherpe ergometer tijd neer te zetten. Na de tweede editie van de RAT-race is er in deze regio al sprake van een succesformule; niet alleen bij de junioren, maar ook zeker bij de coaches en toevallig roeiende supporters. Sommigen roeiden hun eerste wedstrijd en was de race best spannend. Bij alle ploegen spatte het plezier er vanaf! De ZRB Vierencompetitie RAT-race krijgt daarom ook zeker een vervolg met wedstrijden in januari en februari en in deze tijd een mooie mogelijkheid om toch potjes te varen. De uitslagen en foto’s zijn hier te zien. 

Misha Nuis

Holland-Zuid

Afgelopen weekend was in de regio Holland-Zuid de eerste wedstrijd in de Virtuele Vierencompetitie. Hieraan deden vijf verenigingen mee, samen goed voor 21 ploegen en daarmee 105 junioren. De verenigingen hadden zelf de keuze om de wedstrijd op zaterdag of op zondag te roeien; op deze manier was het mogelijk om alle junioren de kans te geven mee te doen aan deze wedstrijd. Ondanks dat er niet op een gezamenlijke locatie boord-aan-boord kon worden gestreden, heeft dit niets afgedaan aan het fanatisme van de junioren, zoals te zien is in de aftermovie. Met dank aan alle coaches waren de uitslagen op zondagavond binnen en na het toevoegen van de correctiefactoren konden de winnaars van de eerste editie van de Virtuele Vierencompetitie in Holland-Zuid worden uitgeroepen! De uitslagen van de regio Holland-Zuid zijn hier te vinden.

Correctiefactoren Holland-Zuid

De Virtuele Vierencompetitie in Holland-Zuid heeft correctiefactoren (voor leeftijd en geslacht) gebruikt om de uitslagen te bepalen. De factoren zorgen ervoor dat het makkelijker is om kinderen in gemixte boten te kunnen laten starten. Ook heeft het geleid tot meer competitie doordat het aantal velden verminderd werd.

In eerste instantie is er gekeken naar beschikbare correctiefactoren, zoals de KNRB richtlijn. Deze factoren zijn toegepast op circa 700 uitslagen van jeugdergometerwedstrijden van de afgelopen drie jaar. Hierbij merkten we op dat de factoren bij de oudere junioren goed werkten, maar ontstonden wel verschillen bij de jongere leeftijden. Wij verklaren dit verschil door de eerdere groeispurt bij meisjes. Voor de wedstrijd hebben we daarom de factoren bijgesteld om hiervoor te compenseren.

Behalve dat de tijden zijn gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht, zijn de tijden ook gewogen voor de geroeide afstanden. Hierbij is het principe toegepast dat kortere afstanden zwaarder meetellen, zoals bij de Heineken Roeivierkamp. Het lijkt dat de correctiefactoren hun werk goed hebben gedaan. Het heeft ertoe geleid dat de snelste boot (jongens 18) niet won, maar ging een mix boot tussen jongens en meiden er nipt met de prijs vandoor.

Kijk vooral op de junioren kalender wanneer er een virtuele vierencompetitie in jouw regio plaatsvindt! We zijn nieuwsgierig naar de initiatieven van de regio’s Noord en Oost.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!