Verenigingen

Volgend weekend weer open dagen tijdens de Nationale Roeiweek

Afgelopen weekend hebben verschillende roeiverenigingen activiteiten georganiseerd om nieuwe leden te werven. Ook dit weekend openen verschillende roeiverenigingen hun deuren voor mensen die graag in een roeiboot willen zitten. Vandaag spreken we met Lilian Thijs, mede-organisator van de open dagen bij Roeivereniging Alphen.

Normaliter organiseert Roeivereniging Alphen twee keer per jaar open dagen. Helaas vielen de open dagen in het voorjaar, door Corona, in het water. Gelukkig kunnen we de open dagen in het najaar wel door laten gaan, waarbij we voldoen aan de geldende Corona-richtlijnen. Tijdens deze dagen is iedereen die kennis wil maken met de roeisport welkom, van jong tot oud.

Wat is Roeivereniging Alphen voor vereniging?
Ik vind Roeivereniging Alphen de leukste roeivereniging die er is. We zijn met elkaar echt een vereniging en vinden dat iedereen moet kunnen roeien. Iedereen heeft andere behoeften, de een wil iedere week een recreatief tochtje maken en de ander wil graag wedstrijdroeien. Bij ons is dat mogelijk, want roeien is voor iedereen! Binnenkort  starten we  met een groep voor studenten in de leeftijd 18 tot 30 jaar. Daarnaast hebben we een aparte jeugdafdeling met zo’n 30 leden die maandelijks leuke activiteiten organiseert, zoals spelletjes- en filmavonden, een kerstdiner en zelfs een meerdaags jeugdkamp. Echt een leuke vereniging dus met voor ieder wat wils.

Waar zit Roeivereniging Alphen?
Wij hebben een prachtige plek aan de rand van Alphen aan den Rijn aan het Aarkanaal, midden in het groene hart. Vanaf die plek kunnen we prachtig vaarwater bereiken. We hebben  een speciale toercommissie die regelmatig toertochten organiseert. Bijvoorbeeld richting de Braassem, door Bilderdam of door de Meije richting de Nieuwkoopse Plassen. Ook is het Aarkanaal heel geschikt om onze wedstrijdploegen te coachen, doordat de coach langs het water kan meefietsen en steeds goed zicht heeft op de roeiers.

Hoe ziet jullie vloot eruit?
We hebben een prachtige vloot. Eigenlijk zijn zo’n beetje alle boottypen in voldoende mate aanwezig binnen de vereniging. Daardoor kunnen onze 230 leden ook met veel roeiers tegelijkertijd het water op. Een uiterst kundige klusploeg zorgt ervoor dat onze boten goed worden onderhouden en dat reparaties snel worden uitgevoerd. Tijdens de roeilessen is het omgaan met het materiaal ook een heel belangrijk aandachtspunt.

Aankomend weekend is de eerste open dag, hoe pakken jullie dit aan?
We organiseren jaarlijks twee keer open dagen, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Dat doen we dan op twee zaterdagen (dit najaar op 29 augustus en 5 september) en een woensdagavond (2 september). Tijdens de open dag maak je kennis met de vereniging, door een persoonlijke rondleiding. Je krijgt uitleg over de verschillende mogelijkheden om de roeisport te beoefenen, over de roeitechniek en de verschillende typen boten die we hebben. Daarna maak je onder leiding van een instructeur een klein roeitochtje, zodat je ook kan ervaren hoe leuk roeien is! De week na de open dagen starten we met de instructielessen. Je begint met vier lessen voor € 25,-. Op deze manier kun je rustig kennis maken met het roeien en de vereniging. Daarna beslis je of je lid wordt.

Je gaf al aan dat jullie rekening houden met de Corona-maatregelen, welke aanpassingen hebben jullie gedaan?
In verband met Corona vragen we of iedereen zich vooraf inschrijft via onze website. Daar kun je een datum en tijdstip reserveren. Op deze manier zorgen  wij er voor  dat er niet teveel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn en kunnen we de Corona-maatregelen goed aanhouden. Ook  hebben we aangepaste looproutes gemaakt en extra hygiënevoorzieningen getroffen. Veiligheid staat altijd op de eerste plaats.

Wil je verder nog iets kwijt?
Roeien is een fantastische sport en iedereen kan het leren. De kans op blessures is heel klein, je gebruikt al je spieren en je bent lekker in de buitenlucht actief.  Verder ben je niet afhankelijk van een vaste partner. Je kunt ook in je eentje gemakkelijk aansluiten op onze vaste inloopmomenten op dinsdag-, donderdag- en zondagochtend. En natuurlijk wil ik iedereen van harte uitnodigen om gezellig langs te komen en zelf te ervaren dat Roeivereniging Alphen écht de leukste vereniging is. Dat kan  tijdens onze open dagen en als dat niet uitkomt kan dat natuurlijk ook op een ander moment. Iedereen is welkom!

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!