Verenigingen

Vrouwen en mannen dubbelvier naar A-finale

Vannacht kwamen de eerste Nederlandse ploegen in actie op de Sea Forest Waterway in Tokio. Zowel de mannen dubbelvier als de vrouwen dubbelvier hebben zich direct geplaatst voor de finale. Melvin Twellaar en Stef Broenink (M2x) roeiden een olympisch record en plaatsten zich daarmee voor de halve finale. Ook Roos de Jong & Lisa Scheenaard (W2x) staan in de halve finale. Eerder plaatste Sophie Souwer (W1x) zich voor de kwartfinale en moet skiffeur Finn Florijn morgen in de herkansing. Lees hieronder meer over de wedstrijden.

Skiff

Finn Florijn was goed uit de start en kwam na de 1500 meter naar de derde positie wat genoeg zou zijn voor de kwartfinale. Richting de 2000 meter kreeg de Egyptenaar Abdelkhalek, die op dat moment derde lag, stuurproblemen en kwam in een andere baan terecht. Desondanks wist hij voor Finn te finishen en dat betekent dat Finn een herkansing te wachten staat. Met een consistente race plaatst skiffeuse Sophie Souwer zich met een tweede plek voor de kwartfinale. Emma Twigg (Nieuw-Zeeland) wist Sophie voor te blijven in de race.

Dubbeltwee

Melvin Twellaar en Stef Broenink (M2x) roeien een olympisch record en plaatsen zich hiermee direct voor de halve finale op maandag. Ze roeiden sterk uit de startblokken weg en wisten dit vast te houden tot het einde. Ze kwamen als eerste over de finish en plaatsen zich direct voor de halve finale van maandag. “We kwamen goed de start uit, daar hebben we ook eindeloos op geoefend. We wilden er op het einde nog een sprintje uitgooien maar dat was niet nodig, dus dat moet dan maar in de volgende wedstrijd,” aldus Stef Broenink.

‘We waren allebei best wel nerveus van tevoren maar het ging wel lekker.’

Stef Broenink (M2x)

Ook Roos de Jong en Lisa Scheenaard (W2x) weten zich direct voor de halve finale te plaatsen. De vrouwen dubbeltwee uit Litouwen roeide sterk weg. Tot de 1500 meter lagen ze op de eerste plek, maar toen schoven Lisa en Roos met een sterke eindsprint voorbij en finishten als eerste.

Dubbelvier

De mannen dubbelvier plaatst zich als eerste Nederlandse boot voor de A-finale. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, blijven de hele race hun concurrenten voor. Hoewel dit in lijn der verwachting is, moeten de roeiers het ’toch nog maar even doen’. Op dinsdag 27 juli gaat de strijd om de medailles.

‘Het was een solide race met voldoende ruimte voor verbetering.’

Eelco Meenhorst (bondscoach) over de race van de mannen dubbelvier

Ook Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Laila Youssifou weten zich direct te plaatsen voor de A-finale. Het was een nek-aan-nekrace tussen Duitsland en Nederland. Uiteindelijk was het Duitsland die aan het langste eind trok. De vrouwen dubbelvier moest tot het eind alert blijven voor de tweede plek, want vlak achter hun lag de ploeg uit Groot-Brittanië.

‘Ik ben heel erg blij dat we de finale hebben gehaald, een goede race maar nog genoeg ruimte voor verbetering en meer snelheid in de finale. Zin om te gaan strijden voor goud!’

Inge Janssen (W4x)

De resultaten op een rij

M1x | 4e plek = herkansing | Finn Florijn
W1x | 2e plek = kwartfinale | Sophie Souwer
M2x | 1e plek = halve finale | Melvin Twellaar & Stef Broenink
W2x | 1e plek = halve finale | Roos de Jong & Lisa Scheenaard
M4x | 1e plek = A-finale | Koen Metsemakers, Tone Wieten, Abe Wiersma & Dirk Uittenbogaard
W4x | 2e plek = A-finale | Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen & Laila Youssifou

Coverfoto: Merijn Soeters

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!