Verenigingen

WIN: van boom tot boot, de evolutie van de roeiboot

Onlangs is het boek ‘Van boom tot boot, de evolutie van de roeiboot’ van Koos Termorshuizen en Paul van Heugten verschenen.

Van boom tot boot vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de roeiboot vanaf de vroege steentijd tot vandaag de dag, een reis door de tijd van tienduizend jaar. Het begint met de uitgeholde boomstam. Via de Romeinen, de Vikingen en de walvisjagers eindigt het verhaal met de snelle wedstrijd-roeiboot van hypermodern en vederlicht materiaal. Het boek is prachtig vormgegeven en voorzien van mooi beeldmateriaal.

We mogen 1 exemplaar weggeven! Dus ga snel naar onze Facebook pagina en laat je naam voor 10 december achter, wie weet heb jij dit mooie boek voor de kerst in huis.

Wil je het boek bestellen dat kan via Bol.com of rechtstreeks via de uitgeverij. De schrijvers van het boek, Koos Termorshuizen en Paul van Heugten hebben ook verschillende lezingen verzorgd over dit boek. Leuk idee voor op de vereniging mail naar: [email protected]

Onderstaand een aantal pagina’s uit het boek, we vonden het wel lastig kiezen!

De ontwikkeling van de roeiboot, daarover gaat het boek dat Darwinistisch de titel ‘On the origin of rowing boats’ zou kunnen hebben. Het boek begint bij de oudste boot ter wereld. Die ligt in Assen. Stap voor stap gaan we naar de huidige tijd toe. We gaan op zoek naar de opvolger van die boot, naar het oudste nog bestaande exemplaar, naar de specifieke kenmerken en het waarom van de vorm en het materiaalgebruik. Oude botenbouwers sporen we op, conservatoren van musea interviewen we. We gaan op zoek naar personen die de traditie van die vroegere boten voortzetten, naar replica’s.

Zo gaan we door tot we weten hoe het gegaan is. In een avontuur vol foto’s en interviews gaan we uiteindelijk naar de modernste boten. Dat doen we via de oudste gig-sloep ter wereld, in Cornwall, via Mark Edwards, de bouwer van traditionele Thames-boten in Londen, via de Shetland eilanden die een belangrijke schakel zijn in de ontwikkeling van de roeiboot, we beschrijven en tonen het hoe en waarom. De Vikingschepen en de vondsten daarvan, ze hebben allemaal hun plaats in dit verhaal.


Het is een avontuurlijk boek, de lezer beleeft de bochtige en verrassende zoektocht mee langs botenbouwers, botenbezitters, musea, vindplaatsen, in woord en veel beeld. De speciale vorm van het boek – breeduit – zorgt ervoor dat de lange boten prachtig in beeld gebracht worden. Koos Termorshuizen en Paul van Heugten zijn de auteurs. Zij zijn de redacteuren van het enige roeitijdschrift in Nederland, ‘Roei!’ (www.roeiblad.nl). Koos heeft verder succesvolle boeken over de rivieren de Eem, de Rotte en de IJssel op zijn naam staan en is voorzitter van Roeivereniging Hemus in Amersfoort. Paul is voorzitter van Roeivereniging Rijnmond in Rotterdam.

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

De 49ste OC&C Ringvaart Regatta: een van de langste roeimarathons ter wereld

Nieuws

Nederlands kampioenen in de skiff en tweezonder

Nieuws

De recreatieve roeier zoekt verbinding, beweging en uitdaging

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!