Nieuws

Beach Sprint debuteert op olympisch programma 2028

door World Rowing / Benedict Tufnell

Het IOC heeft bekend gemaakt het coastal onderdeel Beach Sprint op te nemen als olympische sport in Los Angeles 2028. Voor het eerst in de historie zal roeien op een olympisch podium in twee verschillende disciplines plaatsvinden: Classic Rowing en Beach Sprint Rowing.

Na de Spelen in Parijs zal meer bekend worden over de wedstrijdopzet, bootnummers en kwalificatiemomenten. Los Angeles organiseert het grootste sportevenement ter wereld van 14 tot en met 30 juli 2028. Licht roeien zal dan niet meer op het programma staan.

Relatief nieuw

Coastal roeien, en het onderdeel Beach Sprint, is een relatief nieuwe variant in de roeisport. De aankomende olympische status gaat ongetwijfeld helpen in de groei en populariteit. Ook in Nederland. De KNRB organiseert sinds een aantal jaar een coastal klassement en neemt deel aan het EK en WK met een selecte groep roeiers.

En niet zonder succes: onder begeleiding van oud-olympiërs Ronald Florijn en Bjorn van den Ende won Janneke van der Meulen zilver op het EK Beach Sprint in Frankrijk. Tijdens het daaropvolgende WK in Italië ging daar nog een schep bovenop met goud in de skiff.

Wat maakt coastal zo aantrekkelijk?

Hessel Evertse, Technisch directeur KNRB over coastal roeien: “Coastal, met beach sprint en endurance, heeft de potentie in zich om echt bij te dragen aan het verhogen van de populariteit, verspreiding, infrastructuur en – last but not least – de duurzaamheid van de roeisport.

Nieuwe dimensies vormen een uitdaging voor de deelnemers en organisatie en staan garant voor spectaculair schouwspel: de strijd met de elementen (o.a. golven, stroming, wind, strand), strategie (de snelste route), tactiek (tegenstanders) en een breder technisch spectrum (van atletisch vermogen en motorische vaardigheden). Met ook andere formats als fleetracing, matchracing, teamrelay, mixed ploegen zullen er ook meer high profile evenementen georganiseerd gaan worden.”

“Het draagt allemaal bij aan plezier en avontuur en daarmee een verhoogde aantrekkingskracht, ook voor de jeugd”

Hessel Evertse, Technisch directeur KNRB

“Tot slot, “Nederland Waterland” met zijn kanalen, rivieren, plassen, meren, kust tot en met de zee kent honderden watersportlocaties, die ook geschikt zijn om met de moderne robuuste coastal roeiboten te gaan gebruiken als roeilocaties. Dit geeft het roeien de ruimte om op bestaande locaties duurzaam te groeien.”

Bekijk hieronder de aankondigingsvideo van World Rowing:

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

AROSS en De Hertog organiseerden samen juniorenwedstrijd: 'een geslaagde dag'

Nieuws

ARB: Uitslagen & foto's

TeamNL Roeien

Nederland wint World Rowing Cup na successen op WCIII

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!