Nieuws

EuroGames dit jaar in Nijmegen met roeien als een van de hoofdsporten

De PaparaCie van N.S.R.V. Phocas

Via een bestuurslid van NSRV Phocas ving Céderique van RV de Waal het signaal op dat de EuroGames naar Nijmegen kwamen: ‘‘Roeien zou een van de hoofdsporten zijn”. Op initiatief van Cor Scheffers werd er door RV de Waal, NSRV Phocas en RV de Drie Provinciën vergadert om samen een eerste plan te maken. In juli is het zover; dan gaan de EuroGames van start. Maar wat zijn de EuroGames precies, hoeveel sporten doen er mee en hoe kun je je inschrijven? We vroegen het aan Céderique Ortmans.

LHBTQIA+ sporters voelen zich vaak nog onveilig bij reguliere sportverenigingen en hebben nog steeds het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn.

Céderique Ortmans

Céderique Ortmans (32) is momenteel lid bij RV de Waal. In 2009 is hij lid geworden bij NSRV Phocas, is daar zeven jaar actief geweest op verschillende gebieden, maar vooral als stuurman. In 2011 was hij stuurman van de lichte mannen 8+ en daarna meer als invalstuur bij verschillende ploegen. In 2016 na de opening van de Spiegelwaal heeft hij de overstap gemaakt naar RV de Waal. Daar heeft hij het jeugdroeien opgezet. Daarnaast is Céderique Kamprechter B sinds 2013 en heeft hij bij verschillende wedstrijden opgetreden van Compo tot NTO bij het WK in 2016. Als oud-Phocaan is hij drie keer Hoofd van de Jury bij de Traianus Regatta geweest.

Momenteel is Céderique met een team van acht mensen hard aan het werk om de wedstrijd tot een succes te maken: ‘‘Roeien is eerder wel bij de EuroGames als side-event geweest, maar dit is de eerste editie waar roeien als een van de hoofdsporten wordt georganiseerd. Een side-event is een samenkomst op kleine schaal. In 2020 was roeien ook uitgeschreven als hoofd-event, maar helaas door Covid-19 zijn de EuroGames 2020 niet doorgegaan. Wij hebben nu de eer om het roeien voor het eerst als hoofdsport te organiseren.’’

Wat zijn de EuroGames?

De EuroGames, is een Europees multisportevenement dat wordt beheerd door de EGLSF (European Gay & Lesbian Sport Federation). Het is het grootste multisportevenement voor atleten, ongeacht hun genderidentiteit of seksuele geaardheid in Europa.

Het idee om EuroGames te organiseren, officieel de European Gay and Lesbian Multi-Sports Championships genaamd, ontstond na de tweede Gay Games in San Francisco 1986. De EuroGames begonnen op kleine schaal. Het basisidee was om homo- en lesbo-sporters te ondersteunen bij hun coming-out, de bekendheid van homo- en lesbosport bij het grote publiek te vergroten en te netwerken tussen homo- en lesbo-sportclubs in Europa.

De eerste EuroGames vonden plaats in Den Haag in 1992. De jaarlijkse Algemene Vergadering van de EGLSF beslist welke biedende club of stad de EuroGames gaat organiseren, en om het voor kleinere steden mogelijk te maken om het te organiseren, worden EuroGames georganiseerd als ofwel “groot” of “klein”, waarbij het aantal aangeboden sporten is beperkt. Dit jaar zijn de EuroGames in Nijmegen.

Naast het aanbieden van een kwalitatief hoogstaand sportevenement aan de LGBTIQ-sportgemeenschap, wil EGLSF de volgende doelen promoten, ook via de EuroGames:

  • strijd tegen discriminatie in de sport op grond van seksuele voorkeur of geaardheid
  • integratie in de sport en emancipatie van LHBTIQ-atleten stimuleren
  • de coming out van LGBTIQ-atleten mogelijk maken en ondersteunen
  • de oprichting van nieuwe LGBTIQ-groepen ondersteunen

Over de EuroGames Regatta 2022

De EuroGames Regatta vindt plaats op 28, 29 en 30 Juli 2022. De wedstrijden zijn verdeeld over drie dagen en hebben een afstand van 750 meter. Het wordt georganiseerd op de Spiegelwaal in Nijmegen met drie verenigingen: RV de Waal, NSRV Phocas en RV de Drie Provinciën.

´´Op 28 juli is er in de ochtend ruimte om te trainen, in de middag beginnen dan de wedstrijden. We starten de wedstrijd met een time trial voor alle ploegen. Daarna word een indeling gemaakt voor de knock outs over 750 meter. De knock outs vinden plaats op 28 en 29 juli. De finales vinden plaats op zaterdag 30 juli in de ochtend. In de middag is er op 30 juli een open roeievenement voor alle deelnemers. Dit is vrij roeien, zodat de roeiers nog eens heerlijk kunnen genieten van de Spiegelwaal.´´ De organisatie is ook bezig met het plannen van een kleine partyzone op de kade, zodat de roeiers en de toeschouwers heerlijk kunnen genieten van de races die plaatsvinden.

Voor wie zijn de EuroGames bedoelt?

´´De EuroGames 2022 zijn bedoeld voor iedereen. We proberen er een zo inclusief mogelijk evenement van te maken. De slogan is ‘Love to Move’ in 2022 en daarmee proberen wij iedereen die van beweging houd aan te trekken. We willen wel een veilige omgeving voor de LHBTIQ+ atleten waarborgen. Dat staat voorop.´´

Hans Perree is ambassadeur van de EuroGames. Hans Perrée was een toproeier, valt op mannen en kwam eind jaren zeventig uit de kast.

Inschrijven en de verschillende sporten

Op dit moment zijn er negentien sporten open voor inschrijving: waterpolo, volleybal, atletiek, tafeltennis, tennis, squash, zwemmen, hardlopen, rugby, roeien, pickleball, petanque, martial arts, golf, voetbal, hockey, bridge, ballroom dansen en badminton. 

De inschrijvingen zijn sinds 11 oktober 2021 open. Deelnemers kunnen zich registreren via de website van de EuroGames 2022. Naast sporters zijn er ook vrijwilligers nodig die het tot een mooie evenement maken, mensen die op de dagen zelf willen komen helpen kunnen zich ook al inschrijven als vrijwilliger en dan roeien als sport opgeven.

In Nijmegen is op 27 juli een grote openingsceremonie in het centrum van de stad als aftrap van het evenement. Daarnaast is er ook een sportsvillage gedurende de dagen dat de EuroGames in Nijmegen neerstrijken. Hier zijn verschillende activiteiten te doen, zoals kennismaken met een aantal sporten en is er een cultureel programma over sport en de LHBTIQ+ gemeenschap.

Auteur

Babette Berkelaar
KNRB

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Drie boten aan de start bij laatste kwalificatietoernooi Spelen

Nieuws

Marathonroeien in mei 2024

Nieuws

Raceroei Regatta 2024: foto's en uitslagen

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!