TeamNL Roeien

De olympische roei-equipe 2021

Het TeamNL roeiteam bestaat uit 39 atleten: 23 mannen en 16 vrouwen. Het is een geweldige mix van high potentials, topatleten, expertise en ervaring: 25 atleten debuteren, tien atleten gaan voor de tweede keer en vier atleten zelfs voor de derde keer naar de Olympische Spelen. Het begeleidende team bestaat uit 17 mensen.

Het roeien laat zien dat het niet voor niets een focussport van TeamNL is en hofleverancier van Olympisch eremetaal.

Pieter van den Hoogenband, chef de Mission TeamNL Tokio

“Namens NOC*NSF heet ik de roeiers van harte welkom in het Nederlands Olympisch team voor Tokio. Het roeien laat zien dat het niet voor niets een focussport van TeamNL is en hofleverancier van Olympisch eremetaal. Met 30 medailles tot dusver heeft het roeien echt bijgedragen aan de totale medaille-oogst. Met 39 atleten in 11 events is het roeiteam een van de grootste teams binnen TeamNL. Het feit dat er geen land ter wereld meer ploegen heeft gekwalificeerd is een groot compliment voor de atleten en coaches en zegt wel iets over de ontwikkeling van het toproeien de laatste jaren!”, aldus Pieter van den Hoogenband, chef de mission TeamNL Tokio.

Expertise en ervaring in de equipe

Ellen Hogerwerf en Inge Janssen gingen als rookies in 2012 samen in de dubbeltwee naar de Olympische Spelen in Londen. In Tokio staan ze er weer, weliswaar allebei in een andere vier (W4x & W4-), maar allebei met een gedegen trackrecord. Mechiel Versluis en Ruben Knab staan eveneens voor de derde keer op het hoogst haalbare toernooi in het roeien. Mechiel Versluis roeide in de bronzen Holland Acht in 2016, werd in 2013 in de mannen vierzonder (M4-) wereldkampioen en behaalde zilver op het WK 2019 in de Holland Acht. Ploeggenoot Ruben Knab werd vijfde in de mannen vierzonder in 2012, mocht mee als reserve naar Rio de Janeiro en is nu vaste waarde in de Holland Acht richting Tokio.

Het is ook de beloning voor iedereen die hen en de bond heeft geholpen om op dit punt te komen. Namens de roeibond wil ik ook vooral hen feliciteren en bedanken!

Rutger Arisz, voorzitter van de KNRB

“De selectie van dit Nederlands Olympisch roeiteam is een mijlpaal in de geschiedenis van het Nederlandse roeien. De atleten mogen enorm trots zijn op zichzelf om in dit team Nederland te mogen vertegenwoordigen en in deze setting hun olympische droom te realiseren. Dit team vertegenwoordigt bijna alles wat roeien als sport te bieden heeft, licht open, man-vrouw, scullen-boordroeien, kleine nummers-grote nummers. Maar het is niet alleen een mijlpaal voor de atleten en de roeibond. Het is ook de beloning voor iedereen die hen en de bond heeft geholpen om op dit punt te komen. Ik denk daarbij vooral ook aan de familie, vrienden, partners, verenigingen en de begeleidende staf. Namens de roeibond wil ik ook vooral hen feliciteren en bedanken!”, zegt Rutger Arisz, voorzitter van de KNRB.

De olympische ploegen

Benieuwd naar alle olympische roeiploegen? Ga naar ROEIEN.nl/ploegen.
Tijdens de Olympische Spelen zijn de uitslagen van de wedstrijden te vinden via de officiële kanalen van TeamNL.

Headerfoto: Ellen de Monchy

Ontdek meer roeinieuws

Nieuws

Bezoek tijdens de Spelen Het Scheepvaartmuseum: "Iconen op het water"

TeamNL Roeien

World Cup III 2024: wie komen er in actie?

Nieuws

KNRB presenteert Olympisch roeipak en fanshirtcollectie 'ICONISCH'

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!