TeamNL Roeien

Dit is de TeamNL Roeien selectie van 2023

Karolien Florijn Wereldkampioen in Račice © Merijn Soeters

Het zal je niet zijn ontgaan; de testmomenten om te bepalen welke roeiers er in de selectie van TeamNL Roeien zitten in 2023. Maar liefst drie weken lang hebben de roeiers diverse testen doorstaan om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de individuele prestaties in de skiff en de fysieke en mentale gesteldheid. Inmiddels is de volledige selectie bekend, bekijk de selectie hier.

Begin 2022 zijn er voor het eerst met de volledige groep, mannen en vrouwen, testen uitgevoerd in dit format. Dit jaar zijn deze testen wederom een belangrijk onderdeel van de start van het seizoen. Eelco Meenhorst, hoofdcoach TeamNL Roeien: ‘‘Ik denk niet dat je in het roeien iemand op één moment kunt beoordelen. Als iedereen zijn eigen type voorbereiding doet en tot een prestatie komt, vind ik dat moeilijk met elkaar te vergelijken. Ik vind het dus belangrijk dat er een gelijk speelveld is. We verzamelen daarom informatie over iemand zijn kwaliteiten over een langere periode. Enerzijds is dat om te zien binnen TeamNL Roeien hoe de groep zich ontwikkeld, anderzijds is het een kans voor de roeiers in het land, die misschien ook dat niveau halen, om zich te kunnen meten en een plekje in het team te bemachtigen.’’

Afgelopen week zijn er afrondende gesprekken geweest met de roeiers en daarmee is de TeamNL selectie bekend voor 2023. Dit is een intensieve periode voor zowel de staf als de roeiers, waarin er voor ieder individu tijd is gemaakt om terug te kijken op het proces en de resultaten.

Nieuwe namen in de selectie

Aan de TeamNL selectie zijn bij de mannen Gert-Jan van Doorn (Nereus / Die Leythe), Olav Molenaar (Skøll / Het Spaarne), Pieter van Veen (Triton) en Wietse Morreau (Het Spaarne, Nereus, Willem III) toegevoegd. Bij de vrouwen is Willemijn Mulder (Laga) de aanwinst voor de equipe.

Deze nieuwe namen in de TeamNL selectie hebben zich in drie weken kunnen meten met de top: ‘‘We zien bij de roeiers die er nu bij komen een aanleiding om ze te betrekken. We zijn benieuwd wat ze dit jaar en richting Parijs kunnen toevoegen aan de groep’’, aldus Meenhorst.

Bjorn van den Ende zit niet in de selectie van 2023. Al met al heeft Bjorn een bijzondere roeicarrière achter de rug van maar liefst 14 jaar. Bjorn was in 2012 reserve op de Olympische Spelen in Londen, als lichte roeier heeft hij deelgenomen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en in Tokio was hij onderdeel van de TeamNL uitzending in de Holland Acht. Op de wereldkampioenschappen van 2019 in Linz wist hij met de Holland Acht het zilver te bemachtigen. We blikken op een later moment uitgebreid terug met Bjorn en kijken samen met hem naar wat de toekomst voor hem te bieden heeft.

Wie zit er in welke boot?

Melvin Twellaar en Karolien Florijn hebben het afgelopen seizoen kleur gegeven door uitzonderlijke prestaties in de skiff. Historie werd er geschreven door Florijn die wereldkampioen werd in Račice en Twellaar met goud op de Europese kampioenschappen in München. De vraag is natuurlijk of we komend seizoen weer van deze oranje eenmansboten kunnen genieten: ‘’De focus bij Karolien blijft in de skiff. Met Melvin willen we ons meer gaan richten op de dubbeltwee. We denken dat, met de kwaliteiten in de groep, daar op dit moment meer kansen liggen dan in het skiffveld.’’

Wie er verder in welke boot zit is nog niet bekend. De officiële ploegen voor Piediluco, de Europese kampioenschappen, de derde wereldbeker en de Wereldkampioenschappen worden later in het seizoen bekend gemaakt.

‘De focus bij Karolien blijft in de skiff. Met Melvin willen we ons meer gaan richten op de dubbeltwee’

Eelco Meenhorst – Hoofdcoach TeamNL Roeien

Het plaatsen van boten voor Parijs

Er zijn twee piekmomenten in 2023: het Europees Kampioenschap in Bled en het Wereldkampioenschap in Belgrado. In Belgrado plaatsen de eerste boten zich voor de Olympische Spelen in Parijs. TeamNL Roeien begint deze reis in Piediluco, Italië.

‘‘Piediluco heeft voor onze boten hele relevante wedstrijdvelden. Er komen een aantal andere grote landen met goede ploegen. Daarnaast is het een mooie wedstrijd om dingen uit te proberen. Het is voor ons de ideale manier, want ook tijdens het toernooi kunnen we nog boten omgooien, samenstellingen veranderen en andere ploegen inschrijven. Dat geeft de mogelijkheid om dingen uit te proberen die wij waardevol vinden voor het formatieproces’’, zegt Meenhorst. Met de resultaten en evaluatie na Piediluco, worden de ploegen samengesteld voor het EK in Bled.

De wedstrijden van TeamNL Roeien dit seizoen:

DataToernooiLocatie
31 – 2 aprilMemorial Paolo D Aloja International RegattaPiediluco – Italië
25 – 28 meiEuropese KampioenschappenBled – Slovenië
7 – 9 juliWorld Rowing Cup IIILuzern – Zwitserland
3 – 10 septWereldkampioenschappenBelgrado – Servië

Auteur

Babette Berkelaar

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Deze Nederlandse ploegen starten in Parijs

Nieuws

Winnaars van het KNRB Junioren Instroomklassement 2024

Nieuws

Deze ploegen winnen het KNRB Eerstejaars Klassement 2024

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!