TeamNL Roeien

Welkom bij TeamNL, Eli Brouwer!

Twee weken geleden ontving Eli Brouwer (23) een telefoontje van bondscoach Eelco Meenhorst, met de vraag of hij de overstap wilde maken van de Talent TeamNL groep naar het meetrainen met de TeamNL Roeien equipe. “Denk er nog maar even over na”, werd hem gezegd. Nadenken was echter niet nodig: de positief verraste en enthousiaste Eli maakt sindsdien deel uit van de nationale A-selectie.

Eli begon op zijn twaalfde met roeien bij de Utrechtse Roeivereniging Viking. Het idee om te gaan roeien werd via zijn buurvrouw bij hem ingefluisterd. Toen ze hem vertelde dat het misschien wel wat voor hem was, had ze daar helemaal gelijk in. Van jongs af aan heeft hij al veel plezier gehaald uit de sport. “Het is best wel leuk dat het een individueel aspect heeft, bijvoorbeeld in het skiffen, maar dat je toch wel met een groep bent. En daarnaast heb je bij roeien hele directe feedback: als je iets beter doet, dan gaat het ook harder. Dat vind ik best wel tof.” 

Benedict Tufnell, World Cup II Varese 2023

In zijn studententijd is Eli lid geworden bij U.S.R. Triton. Het roeiwater bleef hetzelfde, maar de intensiteit van de trainingen ging omhoog. In zijn jaren bij Triton heeft hij veel stappen gezet in het verbeteren van zijn roeitechniek. “De roeihaal is een best wel lastige beweging. Je moet goed bedenken wat je voelt en of dit klopt bij wat je wilt en dan bedenken: “wat moet ik nu veranderen om dit aan te passen?” En daarom denk ik dat je best wel wat inzicht nodig hebt om de roeihaal te begrijpen. Dat maakt het als junior lastiger, ik denk dat ik toen geen idee had.

“De roeihaal is een best wel lastige beweging. Je moet goed bedenken wat je voelt en of dit klopt bij wat je wilt en dan bedenken: “wat moet ik nu veranderen om dit aan te passen?” “

Eli Brouwer over het begrijpen van de roeihaal

Voor het aanleren van het roeien waren er twee coaches waar hij veel progressie aan te danken heeft. Als junior bij Viking heeft hij onder begeleiding van coach Maartje Geven leren roeien. Hierbij leerde hij met grote stappen hoe de roeihaal in elkaar zat. Bij Triton hielp, naast Maartje, ook coach Coen Eggenkamp hem om die haal tot in meer detail te optimaliseren. Hier werd het roeien meer inzichtelijk. 

In de vijf jaar dat hij bij Triton roeide vond hij in Pieter van Veen, die sinds februari 2023 deel uitmaakt van TeamNL Roeien, een vast roeimaatje. Samen met Pieter heeft hij meerdere internationale roeiwedstrijden mogen starten. Zo zaten ze samen in de Talenten acht van het Opleidingsprogramma die de Windermere Cup in 2022 in Seattle won, hebben ze meerdere Worldcups samen gestart in de mannen twee- en vier-zonder, en behaalden ze afgelopen zomer samen goud bij de FISU World University Games in Chengdu. Ook zonder Pieter is Eli op meerdere internationale roeiwedstrijden voor Nederland uitgekomen, zoals het EK U23 van 2020 en het WK U23 van 2021, beide in de acht. Op de vraag welke mooie prijs reeds op zijn kast staat kwam direct de Varsity overwinning van 2023 in de Oude Vier van Triton naar boven. “Qua roei-niveau niet per se mijn hoogste overwinning, maar wel de overwinning waar je de mooiste herinnering aan hebt.

Benedict Tufnell, World Cup II Varese 2023

Eli maakte de afgelopen jaren deel uit van Talent TeamNL Roeien, het decentrale opleidingsprogramma voor toptalenten uit de Nederlandse roeiwereld. Als talent trainde hij nog veel zelfstandig op Triton. Eén van de grootste verschillen tussen Talent TeamNL Roeien en TeamNL Roeien is voor hem dus ook het trainen in groepsverband op het OTC en de begeleiding die daarbij inbegrepen zit. Zo kijken er bij het krachttrainen steevast specialisten mee, waar dat op Triton niet altijd mogelijk was. De eerste weken meetrainen in de groep bevielen hem daarom zeker.

“Kijk vooral wat je leuk vindt, want zonder dat je het leuk vindt kan je niet alle trainingen volledig doen en goed doen.” 

Eli Brouwer

Net als ieder ander TeamNL atleet lijkt het ook Eli fantastisch om uit te komen op de Olympische Spelen. Op dit moment is hij nog niet zeker van een plaats in een boot, dus is de vraag of dit volgend jaar in Parijs al lukt nog een groot vraagteken. “Een deel ligt binnen mijn macht, ik kan zo goed mogelijk trainen, maar een deel ligt ook buiten mijn macht.” Aan zijn motivatie ligt het in ieder geval niet. Roeien, en daarbij het gevoel van op het water zijn en zich fit voelen, vindt hij gewoon echt heel leuk. 

Op de vraag of hij nog tips heeft voor andere roeiers die de droom hebben om voor Nederland uit te komen, laat Eli vooral weten dat het zolang mogelijk leuk moet blijven. “Kijk vooral wat je leuk vindt, want zonder dat je het leuk vindt kan je niet alle trainingen volledig doen en goed doen.” 

Eli Brouwer (links) en Pieter van Veen (rechts) winnen goud in de M2- bij het FISU in Chengdu, aug. 2023.

Ontdek meer roeinieuws

TeamNL Roeien

Elf boten in actie bij A-finales World Cup II

TeamNL Roeien

Heats, 'races for lanes' en meer op dag 1 van World Cup II

Nieuws

Zo staat het ervoor in het Eerstejaarsklassement

Op de hoogte blijven van nieuws, roeiverhalen en topsport?
Ontvang de gratis nieuwsbrief!